Projecció de 'El Sopar' de Pere Portabella i conversa amb l'autor a la Fundació Tàpies


A El sopar (1974) cinc ex-presos polítics intercanvien impressions de les seves experiències a la presó en una masia de Castellar del Vallès. Pere Portabella va rodar la pel·lícula en una sola tarda-nit, la mateixa nit, de fet, en què fou executat Salvador Puig Antich. 

En aquell moment, a Barcelona, Antoni Tàpies intentava localitzar a André Malraux per demanar-li que el govern francès intercedís per evitar la mort del jove militant anarquista. L’artista, en assabentar-se de l’execució, va afegir per homenatjar-lo alguns elements a una obra que tenia pràcticament acabada. 

També Portabella, el 2018, va decidir afegir una addenda al seu film en record de Puig Antich. Aquest nou material prové, en part, d’una gravació que el cineasta va fer poc després al seu advocat, Oriol Arau.

Com a cloenda a l’exposició Antoni Tàpies. Biografia política, que inclou l’obra A la memòria de Salvador Puig Antich, 1974, entre d’altres que fan referència a crims ocasionats durant el franquisme, projectem El sopar, 1974-2018, amb la presència del seu director Pere Portabella. Tant el film com l’obra de Tàpies permeten establir un diàleg molt pertinent entre la història més recent i el nostre present polític.

#cinema #politica #historia #artistes #agenda #museus #barcelona #catalunya 

Entrades populars