Mika Vainio. Sónar 2022 | Fundació Antoni Tàpies | Juny-Juliol


En el marc del festival Sónar 2022, la Fundació Antoni Tàpies presenta dues intervencions dedicades a l’artista finès Mika Vainio. En primer lloc, Sondear, una instal·lació sonora, i, en segon lloc, Museu del so, una sala d’escolta de composicions de l’artista.

Presentació: divendres 17 de juny del 2022, de les 18.00 a les 21.00 h. Amb la participació de DJ Sotofett i la col·laboració de Moritz.


Sondear, 2001. 
Instal·lació sonora de Mika Vainio

Sondear, 2001, és una instal·lació sonora de l’artista Mika Vainio (Helsinki, 1963-Trouville-sur-Mer, 2017) que enregistra a temps real l’entorn urbà a través de les vibracions de l’escultura d’Antoni Tàpies Núvol i cadira (1990). Els senyals sonors es converteixen en gràfics a través d’un oscil·loscopi analògic, l’instrument de mesura electrònic que forma part de la instal·lació. Sondear va ser creada el 2001 amb motiu de l’exposició Arquitectures del discurs, comissariada per Ute Meta Bauer, que va tenir lloc a la Fundació el 2001.

Dates: juny i juliol del 2022. | Muntatge a càrrec de Rikke Lundgreen i Nunsys. | La reinstal·lació d’aquesta obra es fa en el marc del projecte Engagement.


Museu del so
Sala d’escolta de Mika Vainio

Mika Vainio tenia el costum d’organitzar audicions musicals a casa per a les amistats, les quals havien d’escoltar les peces en silenci i plena concentració. L’objectiu de les sales d’escolta seria recrear una situació semblant, amb una sala buida, però plena de so.

La sala d’escolta pretén convertir l’acte d’escoltar en una activitat central i prioritària, on no es pugui fer res més que sentir. Tothom té una relació amb el so i sovint és molt subjectiva. L’espai també planteja el fet que la música pugui ser un desencadenant d’una resposta emocional.

La sala té alguns elements visuals centrats en l’acte d’escoltar. No hi ha més distraccions per a l’oient que, per les seves connotacions, puguin crear una narrativa. Simplement, s’ofereix l’experiència del so.

Mika Vainio va tenir una relació estreta amb la ciutat de Barcelona, que va visitar nombroses vegades i en la qual va viure entre el 1999 i el 2002. A més, va participar en el festival Sónar en diverses edicions.

La selecció de peces està formada per composicions creades i interpretades per Mika Vainio i s’ha realitzat especialment per a la Fundació Antoni Tàpies, a cura de Rikke Lundgreen i Tommi Grölund.

Rikke Lundgreen fou l’esposa de Mika Vainio i actualment viu a Oslo, Noruega. És artista i comissària, i ha treballat en diversos projectes sonors. L’estudi, arxiu, i col·leccions d’enregistraments i llibres de Mika Vainio es troben a Oslo on ell va viure amb Lundgreen.

Tommi Grönlund és artista i responsable del segell discogràfic Sähkö Recordings, que fundà amb Mika Vainio el 1993.

El Museu del so és un projecte nòmada i en constant moviment, que no es troba arrelat en cap lloc concret i es basa en l’essència de so i l’escolta. Tommi Grönlund i Rikke Lundgreen van iniciar la proposta la tardor del 2020, quan preparaven l’exposició Mika Vainio 50Hz al museu d’art contemporani Kiasma, de Hèlsinki, Finlàndia.


Preus:
Entrada general: 8.00 €
Estudiants acreditats i persones majors de 65 anys: 6,40 €
Gratuït pels assistents al festival Sónar 2022.

SÓNAR 2022
Activitat en el marc del festival Sónar 2022.

+ informació

.

Entrades populars