La tomba de Monthemhat al MAC de Girona


El Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) de Girona ha inaugurat avui l'exposició 'Missió Egipte: la tomba de Monthemhat' que es podrà visitar fins al pròxim 29 de juny al Monestir de Sant Pere de Galligants. Es tracta d'un recorregut fotogràfic per aquest sepulcre que té com a objectiu mostrar als visitants els treballs, els reptes i les incògnites que inspiren la tasca actual dels arqueòlegs. La tomba està considerada una de les millors d'aquest país.

L'exposició comença amb la recreació a gran escala d'un dels dos patis del recinte funerari. A partir d'aquí els visitants passen entre banderoles de grans dimensions que reprodueixen els mateixos espais de la tomba. Les imatges són de l'artista visual Jesús Galdón. El recorregut està ambientat amb música i càntics dels treballadors de l'excavació, que formen part d'un breu audiovisual amb el qual es tanca la mostra.

La missió a la tomba de Monthemhat va començar a principis de l'any 2006 sota la direcció del doctor alemany d'origen egipci, Farouk Gomaà, que té a més, la col·laboració d'uns 20 investigadors de diferents països. Al mes de febrer de l'any passat van acabar amb la segona campanya del procés. Precisament en l'exposició de Girona es poden veure les últimes novetats descobertes per l'equip de Gomaà.

La tomba de Monthemhat, que actualment està tancada al públic, està plena de cambres i passadissos que suposen un repte pels arqueòlegs que hi treballen. Els primers viatgers europeus la van descobrir als primers compassos del s.XIX. Després, durant els anys 50 i 60 del segle passat, es van realitzar treballs de neteja i restauració, però aquesta és la primera vegada que s'enfronta amb un projecte global.

Entrades populars