La família de Ràfols-Casamada i Maria Girona cedeixen el seu fons a la Biblioteca de Catalunya

Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona

La Biblioteca de Catalunya ha presentat aquest divendres la cessió en dipòsit del fons personal d'Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona, que ha donat la seva família. Aquest fons es trobava dispers en dos domicilis familiars, un traster i l'estudi d'Albert Ràfols, i comprèn materials gràfics, manuscrits i impresos, i es considera "una mostra representativa" de l'activitat professional i l'experiència dels dos artistes. La negociació per la cessió es va precipitar el mes d'agost, quan es va tenir coneixement que una part del fons s'havia venut als Encants de Barcelona. La Generalitat va contactar amb la família i finalment van acordar la donació de tota la resta, que és també la més significativa.

El fons bibliogràfic consta d'uns 3.000 documents, la major part monografies i catàlegs d'exposicions. De totes maneres, hi ha una part de material gràfic que és també el més destacat del conjunt, per la seva singularitat d'obra única. Són els àlbums de dibuix, que constitueixen una mostra de l'art dels artistes, i els quaderns de viatge i esbossos, en què es manifesta la seva intimitat. En total hi ha un centenar d'àlbums i llibretes.El conjunt és, doncs, "molt representatiu" dels dos artistes, en opinió de la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra, la institució dipositària d'aquest fons.

El conjunt il·lustra molt bé "els interessos i trajectòria" de Ràfols-Casamada i Maria Girona, ha abundat la directora.La cessió ha estat acordada i formalitzada amb una de les nebodes dels artists, Maria Fuchs Girona, en representació de la seva germana Margarita Fuchs. En aquest moment la cessió és temporal, mentre no es formalitza la donació definitiva, prèvia documentació de tot el conjunt. La cessió del fons s'ha precipitat enguany per circumstàncies alienes a la Generalitat. Segons ha explicat el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, a primers d'agost va tenir coneixement que una part del fons havia estat venut als Encants de Barcelona. Per raons que el conseller no ha volgut exposar ("això li correspon a la família", ha dit), els familiars de Ràfols-Casamada i Maria Girona es van desprendre d'aquesta part del fons. A partir d'aquí, membres de la Biblioteca de Catalunya i del departament de Cultura es van reunir amb la família per "entendre què havia passat", i fer-los la proposta de cessió de tota la resta del conjunt, que és també, segons el conseller, la part més valuosa del mateix. En canvi, la Biblioteca no va recomprar finalment la part del material venut a els Encants, perquè el primer comprador "tenia unes pretensions molt més enllà del preu" que es va estimar que tenia el conjunt.A preguntes dels periodistes, Ferran Mascarell s'ha referit al possible interès de la Fundació Ràfols-Casamada, de Capellades, en disposar i gestionar el fons adquirit per la Generalitat. 

El conseller ha manifestat que "no es negarà res" a la citada fundació, però ha reclamat que "determini què vol fer i cap a on s'orienta" abans d'estudiar cap possibilitat. El conseller demana un projecte "clar, precís i sòlid perquè pugui tenir un acord amb aquesta casa". "No té sentit", ha dit el conseller, que l'entitat privada ho vulgui en qualitat de dipòsit, perquè això ja ho és la Biblioteca de Catalunya. Mascarell ha considerat que l'administració "està fent el que toca", això és, que el fons estigui a disposició pública a través d'una institució de caràcter públic. /acn

#artistes #patrimoni #catalunya #pintura

Entrades populars