Bruegel, pintor del seu temps




Claudi Puchades d'Icatfm

Pieter Bruegel, “el Vell”, va ser un autèntic pintor del seu temps, en els dos sentits del terme “temps”, com a circumstància temporal i com a manifestació del clima en un moment determinat, perquè va ser un dels artistes del segle XVI que va reflectir amb la gràcia de la seva pintura la duresa dels durs hiverns de Flandes.

I si en parlo avui és perquè il.lustra a la perfecció el contingut del llibre “La pequeña edad de hielo” (Ed. Gedisa) que l’arqueòleg i antropòleg Brian Fagan va publicar fa set anys sobre l’anomenada “petita edat de gel” que es va viure a tot Europa durant més de cinc segles, entre 1300 i 1850, amb temperatures baixíssimes i ambients congelats com els que reflecteix amb tanta precisió Pieter Bruegel, “el Vell”.

Pieter Brueghel (1525-1569) va eliminar l’”h” del seu cognom passant a ser conegut com a Pieter Bruegel, “el Vell” o “el Pagès”, per distingir-se d’altres membres de la família, com els seus fills Pieter Brueghel, “el Jove”, i Jan Brueghel, “el Vell”. La seva pintura calenta de paisatges flamencs congelats es hereva de la sensibilitat del vell mestre neerlandès Hieronymus Bosch.

És fascinant descobrir aquest vessant amagat d’home del temps en un pintor com Pieter Bruegel, “el Vell”, en el context flamenc dels segle XVI quan el temps es comprovava dia a dia notant-lo en la pell dels homes.

Les teles de Pieter Bruegel, “el Vell”, de paisatges congelats de l’Europa del XVI contrasten ara amb la superfície calenta dels paisatges europeus del segle XXI.

Entrades populars