El 'Mundus Novus' d'en Colom i l'Amèrica d'en Leonardo | Conferència de Manel Capdevila | 25 jul.

 

El proper dilluns, 30 de maig del 2022, a les 19.30h, a la seu de Plural 21 (Passatge Gaiolà, 24 de Barcelona), tindrà lloc la conferència de l'investigador en història Manel Capdevila, titulada: "El 'Mundus Novus' d'en Colom i l'Amèrica d'en Leonardo".

En Coloma sabia que havia descobert un nou món i fou en Leonardo da Vinci qui el va bateja com Amèrica.

A la carta d'en Colom de 1499 als Reis Catòlics informant dels resultats del seu tercer viatge relata com les aigües massives del delta de l'Orinoco d'Amèrica del Sud que s'endinsen al golf de Paria implicaven que un continent prèviament desconegut havia d'estar darrere d'ell.

Colom proposa que la massa terrestre sud-americana més un "quart" continent, és el paradís terrestre de la tradició bíblica, una terra suposadament coneguda (però desconeguda) per la cristiandat.

En una altra carta (a l'aia del príncep Joan, escrita el 1500), Colom es refereix aquest paradís que havia arribat a un "MUNDUS NOVUS" ("nuevo cielo é mundo") i que havia posat "un altre món" sota el domini de Ferran el Catòlic - no d'Isabel.

El mapa de LEONARDO trobat per Richard Henry Major (bibliotecari de la Windsor Library) mostra tota la informació que Aymeric Vespuig va portar dels seus viatges i entre les particularitats esmentades per Major n'hi ha una de molt especial: la ciutat Bahia de Brasil l'anomena Abatia, que podria venir del català "Badia", l'única llengua romanç en què "Baía" en portuguès es tradueix com BADIA.

Xerrada en el marc del cicle de conferències de La Gota Catalana, coordinada per en Lluís Botinas a Plural 21. L'entrada és lliure. 

Podeu seguir en directe l'acte físicament o mitjançant internet a l'enllaç: https://youtu.be/2Bjk7Y0R4XA

Manel Capdevila i Maresma (Arenys de Mar, 1945) és enginyer de sistemes, consultor i expert en història. Especialitzat en ciència medieval relacionada amb l'astronomia, l'alquímia catalana i la ciència nàutica (instruments, taules de navegació i portolans, pólvora catalana, ampolleta catalana...). Es un dels principals investigadors en història del nostre país i membre de l'Institut Nova Història (INH).

Data: 25 de juliol del 2022, a les 19.30h
Lloc: Plural 21 (Passatge Gaiolà, 24, Barcelona)
Entrada gratuïta. No cal reserva prèvia.


Entrades populars