Kim Manresa









Kim Manresa descobreix la precarietat amb què alguns infants accedeixen al dret a l'educació i, doncs, també la imaginació amb què l'exerceixen, en el seu més recent projecte fotogràfic, Escoles d'altres mons, una exposició itinerant que presenta la Casa de Cultura de Girona. La mostra, visitable fins al dia 19, reuneix cinquanta imatges d'aules improvisades a Guatemala, Palestina, Sèrbia o el cor d'Àfrica.

L'educació és un dret fonamental, però a molts llocs del món exercir-lo requereix fer més de deu quilòmetres a peu, esquivar camps minats, vèncer rivalitats tribals, aprendre sense llapis ni llibres, en aules improvisades a la selva o al desert, en pupitres construïts amb l'escorça dels arbres.

Kim Manresa

(Barcelona, 1961), un dels fotoperiodistes més compromesos amb la realitat social dels països que Occident ha relegat a la categoria del Tercer Món, ha retratat al llarg dels seus innombrables viatges pels cinc continents aquestes altres maneres d'ensenyar, tan lluny de la massificació, l'estrès laboral i el gamberrisme de pati que preocupen el primer món.

La cinquantena de fotografies revelen una visió insòlita de l'educació en què el prodigi d'ensenyar i aprendre emergeix amb tot el seu valor sense haver de recórrer, com apunta l'escriptor salvadorenc Carlos Ernesto García, ni a la complaença ni al preciosisme, encara que sempre s'hi manifesta la tendresa, perquè la mirada d'aquest fotògraf «té molt a veure amb l'acompanyament i, per tant, amb la solidaritat».

Cada una de les imatges de l'exposició s'acompanya del text d'escriptors de rellevància internacional com ara José Saramago, Kenzaburo Oé, Dario Fo, Sergio Pitol o Tobias Wolfe./El Punt


Entrades populars