Robada una obra antinazi de Joan Brossa









Obra "Merda", de Joan Brossa.


El poema objecte Merda, concebut i realitzat el 1986 per l'artista visual Joan Brossa (1919-1998), va desaparèixer dijous a la matinada de la sala del Centre Cultural Recoleta de Buenos Aires on era exposat. Es tracta d'una medalla original de l'exèrcit nazi acompanyada per una inscripció més que eloqüent a l'estoig: "Merda", que dóna títol a la peça.

El robatori resulta si més no curiós, atès el seu relatiu valor comercial i el nul interès dels lladres per la resta de peces brossianes. "Dijous al matí ens vam adonar que algú havia descargolat la tapa d'acrílic que protegia Merda i dos poemes objecte més. Va separar la medalla de l'estoig i ho va tornar a col·locar tot tal com estava", explica Sergio González Valenzuela, curador, juntament amb Glòria Bordons, de la mostra itinerant Joan Brossa: de Barcelona al Nou Món.

La peça Merda pertany a la col·lecció de la viuda de Joan Brossa, Pepa Llopis, i està valorada en 6.000 euros, una quantitat poc rendible per a un lladre professional d'obres d'art. Per això les principals hipòtesis apunten a qüestions no monetàries. "El mòbil segurament és polític. Podem estar davant un grup neonazi que s'ha sentit ofès per l'associació entre un símbol del règim hitlerià i la paraula merda", diu Glòria Bordons.

Buenos Aires era l'última escala de l'antologia de Brossa, que durant tot un any ha viatjat per Santiago de Xile, Porto Alegre, São Paulo i Rio de Janeiro, al Brasil, i Rosario i ara Buenos Aires a l'Argentina, on ha clos el seu periple. / Federico Rivas Molina / AVUI

Entrades populars