Miquel de Palol i la tradició cultural
















L'escriptor Miquel de Palol reflexiona en la novel·la 'Un home vulgar' (Edicions 62) sobre la pervivència de la tradició cultural en una obra protagonitzada per un restaurador d'orgues com a "emblema" de la literatura clàssica.

En la novel·la, Sebastian Bosch s'encarrega de la restauració d'un orgue barroc de la fictícia localitat de Twerpyden del nord europeu, en què promet ser el treball final de la seva carrera. Tot i això, la restauració es veu complicada per les pressions sobre la seva reparació i la desaparició d'una nena que posen Bosch en el punt de mira.

En una entrevista concedida a Europa Press Miquel de Palol ha assegurat que en la novel·la pretén "recuperar la tradició europea de l'esperit, que s'està perdent" i que, en aquest cas, l'orgue és la metàfora de la literatura clàssica i la periodista que hi apareix la "guia, la Beatriu" del personatge. De la mateixa manera que el personatge es planteja la conveniència de la restauració de l'orgue, la novel·la reflexiona sobre si cal la pervivència de la tradició cultural en un moment en què "la majoria de la població no l'entén".

De Palol, melòman confés, ha volgut situar l'acció en aquest poble fictici del nord europeu, amb trets alemanys i holandesos, perquè allà "si que hi ha una tradició", mentre que a Catalunya aquests instruments s'abandonen o es van cremar durant la guerra.

L'escriptor ha assegurat que als països del nord europeu es manté la cultura per "tradició i autoestima", en canvi a Catalunya "s'ha decidit qüestionar mitjançant la ironia i l'autocrítica, destruint la cultura". En aquest sentit, De Palol s'ha referit a la presència de la cultura catalana a la Fira del Llibre de Frankfurt de la qual ha dit que "no se què farem encara", ja que es coneix que haurà exposicions, castellers, teatre i concerts, però no quins escriptors. "No hi ha un Mundial de futbol sense equips", ha comparat, i ha considerat "escandalós" que no es digui "qui hi va perquè no ens barallem".

L'autor ha afirmat que la narrativa catalana viu un "moment curiós" amb grans autors però "participa en el desprestigi de l'art a Catalunya i d'això se'n ressent", mentre que en la poesia "es nota menys el desastre general". Miquel de Palol (Barcelona, 1953) publicarà aviat un llibre de records i impressions de Salvador Espriu i Joan Vinyoli, una antologia de contes i una continuació de l'assaig 'Fot-li que som catalans'.

Entrades populars