Ceràmica pre-colombina a Girona


















El Centre Cultural Caixa Girona-Fontana d'Or reuneix en l'exposició 'Ceràmica dels déus' una selecció de 90 peces originàries d'Ameríndia, que van ser creades pels pobladors d'antigues civilitzacions precolombines amb la finalitat de donar gràcies als déus i acompanyar els morts en el seu destí al més enllà.

Aquestes ofrenes, objectes majoritàriament de ceràmica, permeten donar a conèixer com eren els ritus, les tradicions i els costums d'aquestes antigues civilitzacions que habitaven el continent americà abans de l'arribada de Cristòfor Colom. Comissariada pel col·leccionista Ignacio de Lassaletta i la professora Victòria Solanilla, la mostra reuneix una sèrie de peces procedents de la Col·lecció Ignacio de Lassaletta que aporten una nova mirada al ric món creatiu i simbòlic desenvolupat per les civilitzacions precolombines i mostra com els objectes van acompanyar l'home en cadascun dels seus actes.

La col·lecció reunida per Lassaletta, formada per caps, figures masculines i femenines, vestits, plats i màscares, de les quals la més antiga són unes figures procedents de Valdivia (Equador) datades entre el 3900 i 1800 aC, permet veure el vincle que aquestes cultures establien entre la vida quotidiana, la naturalesa i les divinitats.

Victòria Solanilla ha remarcat el significatiu paper que l'art tenia en aquestes cultures, emfatitzant que aquest "es feia en funció dels déus, per a més glòria seva" i ha destacat l'habilitat dels pobladors d'aquestes civilitzacions malgrat els "pèssims mitjans" dels quals disposaven. L'exposició distingeix tres grans regions o zones naturals que configuren Amerindia: Mesoamèrica, del sud-oest dels Estats Units a l'occident d'Hondures, la Zona Intermèdia, que inclou Centreamèrica fins al nord de Colòmbia, i la Zona Andina. En 'Ceràmica dels déus' es pot preveure també una sèrie de 25 fotografies, obra de Marc Llimargas, que serveixen per contextualitzar les peces de ceràmica.

Entrades populars