El Premi Internacional Joan Miró













La Fundació Miró de Barcelona i la Fundació Caixa Girona han apostat fort. Setanta mil euros s'emportarà l'artista que guanyi el nou Premi Internacional Joan Miró, que han organitzat les dues fundacions i que es donarà per primer cop la primavera del 2007. El nou premi, que es lliurarà a Barcelona, se situa com un dels més ben dotats econòmicament d'art contemporani del món, ja que es col·loca per sobre de guardons tan prestigiosos com el Turner Prize (37.000 euros) i l'Hugo Boss Guggenheim Prize (50.000 dòlars).

Però, més enllà de mercantilismes, el premi Joan Miró, que es donarà cada dos anys, vol sobretot distingir un creador "per la seva contribució destacada a l'art contemporani més recent dins de l'esperit de recerca, compromís i llibertat que va caracteritzar la vida i l'obra de Joan Miró", segons indiquen les bases del guardó.

Segons Rosa M. Malet, directora de la Fundació Miró i membre del jurat del premi, "es premiarà un creador que ja tingui un fort reconeixement i al seu darrere una trajectòria coherent i sòlida però encara amb molt de camí per recórrer". Així doncs, el Joan Miró no serà un premi honorífic a una llarga trajectòria, estil Príncep d'Astúries o els Premis Nacionals, ni tampoc descobrirà nous valors.

El jurat triat per a aquesta primera edició ja diu molt sobre la dimensió del premi: Ida Gianelli, directora del Museu d'Art Contemporani Castello de Rivoli de Torí; Alfred Pacquement, director del Centre Pompidou de París; Vicent Todolí, director de la Tate Modern de Londres; Rosa M. Malet; i Arcadi Calzada, president de Caixa Girona. En principi, la primera edició del guardó se cenyiria només a artistes que resideixen i treballen al continent europeu. Malgrat això, tant Calzada com Malet tenen clar que la primera edició "ha de marcar camí i ser tan ambiciosa com sigui possible".

Una de les condicions del premi és que el guardonat accepti fer una exposició a la Fundació Miró i a la Fontana d'Or de Girona l'any següent de la concessió del guardó. A més de patrocinar totalment la dotació del premi, la Fundació Caixa Girona també n'assumirà els costos d'organització i de les exposicions. / Avui

Entrades populars