La porta de Sant Daniel















El Museu d'Història de la Ciutat de Barcelona continua les excavacions del jaciment arqueològic de la porta de Sant Daniel, una de les entrades de la muralla medieval descoberta la tardor passada al Parc de la Ciutadella.

Els treballs, dirigits per l'arqueòleg Miquel Ger, han permès excavar una part de la porta de la muralla (uns 2,5 metres dels set que feia d'alçada), el pont d'entrada a la ciutat -sota el qual hi hauria un fossat-, un pou en què hi ha l'escut de la ciutat -descobert aquest mateix matí- i unes estançes del cos de guàrdia a la part interior, a més d'una gran quantitat de monedes i projectils de canó.

El director del Museu d'Història de la Ciutat, Antoni Nicolau, ha explicat avui, durant una visita per la premsa, que encara no s'ha decidit si les restes de la porta de la muralla es conservaran una vegada destapades o es tornaran a enterrar després d'estuadiar-les "com succeeix en excavacions de tot Europa".

Nicolau ha assegurat que seran els organismes municipals els que prendran la decisió una vegada finalitzada l'excavació i que, de moment, els treballs es poden veure en una visita guiada els caps de setmana enquadrades en el pla de difusió del consistori.

L'arqueòleg Miquel Ger ha recordat que la porta de Sant Daniel va ser un dels punts "més atacats" durant la Guerra de Successió i que després de la victòria de Felip V, el portal de Sant Daniel va ser enterrat per fer la Ciutadella.

Precisament, la construcció del 1716 d'un dels baluards de la Ciutadella ha permès el "bon estat de conservació" de les restes, ja que tan sols s'hi va tirar sorra per tapar la muralla, ha dit Ger.

Ger ha explicat que entre els objectes més curiosos que s'han trobat durant l'excavació hi figuren unes 450 monedes que algú havia amagat en el clavegueram o projectils de canó d'11 quilos procedents dels atacs de l'Exèrcit borbònic.

Entrades populars