Perejaume, 'Premio Nacional' d'Arts Plàstiques

El pintor i poeta català Perejaume ha rebut el 'Premio Nacional' d'Arts Plàstiques 2006, que atorga el 'Ministerio de Cultura' espanyol. L'artista català ha estat guardonat amb 30.000 euros. El jurat ha considerat que "pocs artistes espanyols reuneixen les condicions de Perejaume per ser una figura de referència internacional". Així mateix el jurat ha valorat la "solidesa intel·lectual de la seva posició, la seva reformulació de la relació entre art i territori i la seva reflexió entorn dels problemes de la representació dins i fora de la pintura, que el fan un dels artistes més significatius del panorama artístic espanyol actualment".

"Perejaume assumeix la culturització i transformació de l'experiència del paisatge i proposa noves modalitats de representació, o de presentació del mateix. Els signes que l'orografia i l'acció de l'home sobre la naturalesa han traçat, són interpretats com una escriptura, i ha aprofundit en la vinculació de territori i llenguatge", conclou el jurat.

Perejaume (bio) va néixer a Sant Pol de Mar el 1957. Pintor, artista experimental i poeta. Les arrels de la seva obra es troben en el surrealisme català. Des del 1974, que va iniciar la seva primera exposició individual al Museu de Sant Pol de Mar, no ha deixat d'exposar tant a Espanya com a l'estranger. El seu interès per la pintura i la representació ha transcendit el pictòric i el seu treball literari té la mateixa rellevància que la seva pintura. Des de començament dels anys vuitanta porta a terme una àmplia producció que inclou llibres de poesia, assaig, crítica, catàlegs i llibres d'artista fins a projectes llibre.

Més que una evolució en les formes o en els conceptes, l'obra de Perejaume ha constituït, amb els anys, un cos complex que combina les propostes teòriques amb la producció artística. És a dir, particularment notori en la seva producció escrita on, quan elabora un discurs, ho fa amb una llengua rica i genuïna que és, alhora, objecte i instrument.

El jurat, presidit pel director general de Belles Arts i Béns Culturals, Julián Martínez García, ha estat compost pels següents membres: María Corral, crítica d'art i comissària independent; Antonio Franco Domínguez, director del Museu Extremeny i Iberoamericà d'Art Contemporani; Antonio Manuel González Rodríguez, professor d'Estètica Contemporània i Crític d'Art de la Universitat Complutense; Tonia Raquejo Grado, professora de Teoria i Història de l'Art Contemporani de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Complutense; Elena Vozmediano Vallejo, crítica d'art. Va actuar com a secretària Elena Hernando, sotsdirectora general de Promoció de les Belles Arts.


Entrades populars