Claudia Terstappen a la Metrònom















Una de les fotografies de Claudia Terstappen

Les creences religioses són un fenomen universal, però la manera com es materialitzen i s'expressen és ben diferent d'una cultura a l'altra. Els éssers humans atorguen a espais, animals o objectes la condició de sagrats i el poder de donar resposta a les eternes preguntes sobre el destí, l'amor, la por o la mort. Aquest tema interessa especialment l'artista alemanya resident a Barcelona Claudia Terstappen (Arnsberg, 1959) i l'ha convertit en el centre del seu treball. L'exposició Llocs de culte, que presenta a Metrònom, explora precisament les diverses maneres de convertir en sagrat un espai. Terstappen ha contraposat imatges de capelles ornamentades fins gairebé el sostre d'Andalusia amb fotografies de boscos australians, espais naturals considerats sagrats pels aborígens. Són impressionants instantànies de gran format que no han estat manipulades posteriorment. "Vull jugar amb creences diferents d'arreu del món. Les fotos de capelles andaluses són altars artificials de colors increïbles.

A l'altra banda, es poden veure altars naturals dels aborígens australians; per a ells la natura és el seu altar", explica l'artista, que es considera una gran viatgera. A la mostra també es pot veure un vídeo que Terstappen va realitzar juntament amb el zoòleg Greg Wallis de boscos i animals d'Austràlia, així com imatges de rituals en santuaris i temples del Japó dialogant amb imatges de sales de joc del mateix país. Metrònom també presenta aquests dies una instal·lació de la jove artista gallega Carme Nogueira. Refugis mostra la filmació de l'"ocupació" física per part de l'artista i un grup d'amics d'un solar buit pròxim a Metrònom durant unes hores. La filmació es projecta sobre unes caixes de cartró. / Montse Frisach / Avui

[bio] CLAUDIA TERSTAPPEN (Arnsberg, 1959).
Es va educar a Alemanya. Va estudiar literatura germànica i filosofia a la Universitat Heinrich Heine, així com escultura i fotografia a l'Acadèmia d'Art de Düsseldorf. Ha viscut i ha treballat a Alemanya, la Gran Bretanya, Espanya i els Estats Units. La seva labor artística enfoca la correspondència entre religió, superstició i ciència en relació amb el lloc, la cultura i el temps. La principal inspiració del seu treball la va obtenir en els seus viatges al Brasil, Colòmbia, el Canadà, els Estats Units, Islàndia i Espanya. Va escollir aquests destins pels rastres ancestrals i moderns que conviuen en les seves creences, les històries mítiques, els llocs sagrats i la creença espiritual que resideix en cadascun d'ells. El 2004, Claudia Terstappen va ser designada professora de Fine Arts a la Universitat Monash de Melbourne, Austràlia. Actualment comparteix la seva vida entre Melbourne i Barcelona.

Entrades populars