Josep Maria Jujol

El Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) mostra des d'avui en una exposició la relació entre arquitectura i oficis a través de les obres de Josep Maria Jujol. 'Jujol, fragments i transformacions' reflexiona sobre l'elecció dels materials i la manera de manipular-los i exposa elements diversos per millorar la manera de treballar de l'arquitecte. Partint de la intervenció de La Torre de les Creus 1913-1916 a Sant Joan Despí, l'exposició mostra una reproducció a escala de la planta de l'edifici, orientada tal com es troba en el seu emplaçament, i amb reproduccions d'elements significatius que han desaparegut amb el pas del temps. Josep Maria Jujol dibuixava la façana d'una casa o les parets d'una església, entre d'altres motius, sobre qualsevol suport, ja sigui un sobre, un tros de cartró, un diari o una factura, tal com es reflecteix en la mostra.
L'exposició, que es podrà visitar fins al 18 de gener, es completa amb objectes reals, dibuixos i fotografies representatives de la tècnica jujoliana. Paral·lelament, el COAC ha organitzat activitats didàctiques per als instituts i tallers per a tota mena de públics. En el cas dels instituts, proposa als estudiants crear un mòbil a partir de l'estudi i la comprensió dels dissenys de Jujol, mentre invita tots els espectadors a fer les seves aportacions a l'exposició durant un taller. Els treballs s'exhibiran a la sala d'exposicions, completant així la mostra.

[bio] Josep Maria Jujol va néixer a Tarragona el 16 de setembre 1879. L’any 1883 va anar amb la seva família a Gracia (població que més tard s’integraria a Barcelona). Va acabar els seus estudis de batxillerat el1896. Un cop deixada l’escola, va anar a Barcelona a on va estudiar primer a la Facultat de Ciències i posteriorment a l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona des de 1901, mentre Domènech i Montaner n’era el Director. Va obtenir el títol d’arquitecte el 1906. L’any 1904 va començar a col·laborar amb Gaudí, i no va deixar mai la seva relació professional amb el gran arquitecte fins a la mort d’aquest l’any 1927 i ajudant-lo en la construcció d’edificis com La Pedrera, el Park Güell i altres extraordinàries obres. Des de 1910, va ser professor de l'Escola Superior d'Arquitectura de Barcelona. A més de les seves activitats com a arquitecte, també va desenvolupar una interessant activitat com a dibuixant i també com a escultor en fang, activitat de la que va ser professor a l'Escola del Treball de Barcelona. El treball arquitectònic de Jujol es modest tant pel que fa a les dimensions i característiques dels treballs que se li encarregaven (Especialment en comparació amb els grans arquitectes del Modernisme català Gaudí, Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch, Sagnier i altres), però aquesta no era una raó per frenar el seu geni. De fet, aquest contrast entre la limitació dels seus mitjans i la riquesa i originalitat dels seus treballs es un dels aspectes més apassionants de la seva obra. Els treballs que es mencionen a la columna de l’esquerra son els mes importants, però son únicament una petita part de la seva activitat desenvolupada en una gran quantitat de petites obres repartides per tot Catalunya, però especialment pel Camp de Tarragona. Josep Maria Jujol va morir a Barcelona l'1 de Maig de 1949.

Entrades populars