DocsBarcelona 07










El Festival DocsBarcelona arrenca per primera vegada a Barcelona el pròxim 1 de febrer fins al 4 de febrer per posar el "documental al nivell que li correspon", segons el director del festival, Joan González, en una edició que tindrà un homenatge al documentalista Joaquim Jordà, mort l'any passat, i l'estrena a Barcelona del documental 'Llach: la revolta permanent'. En el festival també es presentaran oficialment el documental '3055 Jean Leon', dirigit per Agustí Vila, mostrarà diferents produccions estrangeres i revisitarà l'obra de grans directors com ara Victor Kossakovsky, Jean Marie Teno o Bill Viola.

El director del festival, Joan González, ha explicat avui que amb aquest festival "volem posar en contacte les obres, els directors, els productors i l'audiència, perquè en acabar la pel·lícula puguin intercanviar-se opinions i pugui haver-hi un debat". González ha assegurat que Barcelona és "l'avantguarda" al sud d'Europa, perquè "no hi ha cap moviment d'aquest tipus", si bé ha lamentat que encara no és un gènere que els espectadors agafin com "una activitat d'oci".

Tot i això, el gènere documental està "augmentant" al nostre país fins al punt que "aviat arribarem a la normalitat", cosa que permet tenir "la capacitat de discriminar entre documentals excel·lents, bons i dolents". En aquest sentit, ha afirmat que s'ha creat "una avantguarda generalitzada" que ha potenciat el "paper actiu de les televisions" per donar a conèixer algunes obres documentals. Però González, ha remarcat que és possible gràcies a "un procés educatiu d'alguns programes" d'aquest tipus que han fet "un salt qualitatiu" des de l'any 2000.

Cada edició del festival tindrà un país convidat. En aquesta ocasió és Dinamarca i per aquesta raó es projectaran una selecció de documentals produïts al país escandinau dins de la secció Panorama.Aquesta secció està dirigida pel documentalista Steen Müller i acull produccions recents diferents i arriscades. Una d'aquestes és la producció catalana 'Can Tunis', que mostra una "mirada crítica a la Barcelona del disseny", ha assenyalat un dels seus directors, José González Morandi. El film -també està codirigit per Paco Toledo- advoca per la gent que té una vida pobra, sense tractar-ho "amb comprensió", han assegurat els directors.

Entre els documentals d'aquesta secció destaca 'My eyes' del danès Erlend E.Mo que mostra amb optimisme la vida de la gent cega si se'ls estimula bé. Una altra peça és 'Guerrilla Girl' en què una jove decideix unir-se a la FARC colombiana, on se sorprendrà en veure que la ingenuïtat, l'amor i la joventut conviuen amb les armes amb total normalitat. La secció 'Le Dernier Repas' és una selecció "personal amb un impacte polític i pensament radical" del director del programa 'Das Kleine Fernsehspiel', Eckart Stein, qui ha coproduït algun dels millors documentals de la història.

S'hi projectaran 'The passing' que va rodar el 1993 el nord-americà Bill Viola i en què mostra els seus somnis nocturns. Del mateix any és 'The Belovs' del rus Victor Kossakovsky que reflecteix la relació entre dos germans, ella viuda dues vegades i ell un solter bevedor de vodka. Un altre elecció de Stein és l'obra de Jean-Marie Teno, 'Afrique, je te plumerai'.

Entrades populars