La Catalunya dels anys vint al Palau Moja













La Fundació Telefónica exposarà fins al març al Palau Moja de Barcelona (
C/Portaferrissa, 1) una mostra de cent vint fotografies dels anys 20 (1924-1931) procedents del seu arxiu històric, 85 de les quals corresponen a Catalunya -la majoria són inèdites-, ha explicat el director general de la Fundació Telefónica, Francisco Serrano, durant la inauguració de la mostra. L'exposició es distribueix en cinc àrees: la transformació del paisatge; l'entorn urbà; la construcció d'edificis; la publicitat, escola i oficis, i les inauguracions d'instal·lacions de la companyia.

Les fotografies, realitzades pels fotògrafs més prestigiosos del moment (Alfonso, Masip, Claret, Contreras i Vila-seca i Marín, entre d'altres) recullen l'època d'expansió massiva del telèfon, amb imatges en les quals apareixen terrats plens de cables telefònics organitzats en torretes en les grans ciutats en una època en la qual encara no havien envaït les terrasses les antenes de televisió i molt menys, les antenes de telefonia mòbil. L'exposició, que també inclou documents gràfics del soterrament dels cables telefònics o la seva col·locació seguint les façanes dels edificis, permet a més conèixer aspectes de la societat del moment, com la inauguració d'instal·lacions telefòniques encapçalades per bisbes i la incorporació laboral de la dona com a telefonista.

També apareixen imatges de la construcció dels edificis de Telefónica, alguns (Madrid i Barcelona) pioners en la utilització de la metodologia de gratacels a Espanya i paisatges de fileres de pals telefònics al costat de les carreteres de l'època. El Palau Moja també exposa diverses pel·lícules sobre, per exemple, com es munta un telèfon o amb les instruccions necessàries per telefonar fent girar el disc de marcatge típic del moment. L'arxiu històric de Telefónica té 17.000 fotografies i una vintena de pel·lícules i va néixer a partir de la decisió de la companyia de fotografiar el desenvolupament de la xarxa per fer un seguiment del desplegament i corregir errors. Les imatges també es van utilitzar com a publicitat per mostrar el creixement de l'empresa. La mostra, denominada 'Transformacions. La Catalunya i Espanya dels anys vint als arxius fotogràfics de Telefónica', i inaugurada pel president de Telefónica, César Alierta, i el president de la Generalitat, José Montilla, es podrà visitar al Palau Moja a partir de demà 25 de gener fins al 25 de març.

Entrades populars