Les 'Cròniques d'art' de Rafael Benet















Una de les obres de Rafael Benet.


La Fundació Rafael Benet ha publicat el llibre 'Cròniques d'art a La Veu de Catalunya', un volum que recull els textos del pintor i crític d'art català entre el 1934 i el 1936 en la històrica publicació i que es converteixen en un fris de l'activitat artística de l'època. Les cròniques són una material essencial per a l'estudi de l'art català d'aquella època perquè recullen el dia a dia de l'activitat artística a Catalunya. Aquest volum és el primer que la Fundació Rafael Benet edita del seu projecte de publicació de totes les cròniques del crític.

Els textos de Rafael Benet abracen tant les galeries d'art de Barcelona i la seva activitat, com el nou Museu d'Art de Catalunya -l'actual MNAC-, que acabava de ser traslladat des de la Ciutadella, o entitats com el de Les Arts i els Artistes, el Saló de Montjuïc o el de Barcelona.
La historiadora de l'art Alícia Suárez ha destacat avui a Barcelona que "qualsevol" investigació d'art català té com a "referència" els articles de Rafael Benet, perquè "és un material bàsic".

Suárez ha afirmat que la Fundació ha optat per aquests articles en 'La Veu de Catalunya' perquè va ser el mitjà que més anys va estar i perquè aquesta època és una de les de més apogeu de l'activitat artística catalana, molt connectada amb Europa, però ha recordat que va escriure des de molt jove. El periodista i crític d'art José Maria Cadena ha destacat que Benet "escrivia d'art i ho relacionava amb la vida", per aquesta raó en els seus textos parla d'"exposicions, les reaccions que propiciaven i una certa visió de la vida".

El director de la Fundació Caixa Catalunya, Àlex Susanna, ha remarcat que el llibre acosta la figura del "creador crític" que "per responsabilitat amb l'art no se li escapava ni una exposició a tot Catalunya". "Són cròniques intenses i amb un alt grau d'independència personal", ha afirmat.

[bio]
Rafael Benet i Vancells (Terrassa 1889-1979) Pintor i tractadista d'art. President del Cercle Artístic de Sant Lluc (1929), membre de l'Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi i de la Societat Catalana d'Estudis Històrics i corresponent de l'Academia de San Fernando. Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres (1959). Com a crític d'art va iniciar la seva carrera com a crític en la revista 'La Sembra' de Terrassa (Vallès Occidental), si bé va ser a 'La Veu de Catalunya' on va aconseguir el major reconeixement. Alicia Suárez ha remarcat avui, tot i això, que Benet es considera "primer pintor i després escriptor d'art".

Entrades populars