L'IRL s'obre també a Espanya

El director de l'Institut Ramon Llull (IRL), Josep Bargalló, creu que la institució ha d'entendre que té com a "objectiu" promocionar "també" la llengua i la cultura catalana a la resta d'Espanya i no només a l'estranger. En una entrevista a Catalunya Informació recollida per Europa Press, Bargalló va dir que "no es pot entendre" que exposicions com la de l'exili català -que actualment viatja per l'Amèrica Llatina- o la celebració el 2008 del centenari de Mercè Rodoreda no vagin a la resta de l'Estat.

Per aquesta raó, Bargalló va remarcar que el Llull, a més de la seva participació en fires i trobades a l'estranger, "farà activitats a Madrid, Sevilla, Santiago o Donostia" en contra de la "voluntat inicial" en el naixement de la institució. Josep Bargalló lamenta que l'IRL sigui "poc conegut" a Catalunya, perquè no té una "presència directa" als territoris de parla catalana. "Les seves activitats a tot el món fan que de vegades sigui més conegut a Catalunya per controvèrsies menors", va afegir.

El nou director del Llull assegura que la institució s'ha de "consolidar" com a instrument de projecció exterior de la cultura catalana "sense vergonya", a l'estil de l'institut Cervantes o el Goethe alemany. Bargalló critica que "sembla que quan hem d'anar pel món ho hem de fer amb el cap abaixat" i "hem d'anar amb orgull de ser l'expressió internacional de la cultura catalana".
Bargalló recorda que l'IRL gestiona l'ensenyament del català en 107 universitats de tot el món "contractant i pagant" el professorat, organitza exposicions relacionades amb la cultura catalana, trobades de poesia i activitats i té presència en fires com Expolangue de París, Leizpig, Bolonya o Salònica.

Entrades populars