Jaume Muxart a Sant Cugat














Obra "Lluminositat", de Jaume Moxart

'Muxart vist per Muxart' és una exposició del pintor Jaume Muxart, que presenta la Galeria d’art Canals (c/ de la Creu, 16. Sant Cugat) i està comissariada per la seva filla, la també artista Paulina Muxart, que vol mostrar una visió més íntima de l’obra de l’artista. L’exposició està formada per un seguit de pintures de caire oníric, on el cromatisme esdevé el protagonista indiscutible. Així Jaume Muxart en aquesta ocasió es distancia una mica de la seva figuració més habitual. Es podrà veure fins al 25 de març del 2007.

”El continuat contacte amb la pintura de Muxart ens fa savis, ens desenvolupa unes habilitats perceptives sobretot pel que fa al color i les seves interaccions. El refinament en l’elecció de grups de matisos ens educa en la discriminació de petites diferències de color. El cos que cada fragment pren, fruit de la superposició de capes de pintura, que deixen entreveure un color de fons que li ha donat energia i vibració, ens porta a haver d’aguditzar la percepció” comenta la comissària de l’exposició. El color és realment important en tota la seva obra, experimentant al llarg de la seva trajectòria amb tots els matisos; negre mate, blancs matisats de rosa, de groc, de blau, de verd... buscant la relació entre els objectes representats, per aconseguir l’equilibri final de l’obra. El color per l’artista és energia, força, pensament, vida.

Jaume Muxart també va ser un dels primers artistes catalans, que a finals del anys ‘50 varen participar realitzant cartrons i tapissos a l’Escola Catalana de Tapís de Sant Cugat, actualment desapareguda, la qual aviat es celebren els cinquanta anys de la seva creació. Aniversari, que aquesta galeria també vol rememorar amb aquesta exposició de Jaume Muxart.

[bio] Jaume Muxart (Martorell 1922) és catedràtic i ex-Degà de la Facultat de Belles Arts de Barcelona; va estar vinculat a l'Escola Catalana de Tapís de Sant Cugat i va ser un dels creadors del grup d’art d’avantguarda "Taüll", que es va formar els anys cinquanta. Compta amb una sòlida trajectòria artística que l’avala com un dels artistes capdavanters de la plàstica contemporània. Les seves pintures cerquen aquella combinatòria entre el que és físicament tangible i el que únicament l’esperit pot copsar, el veritable repte de l’art. El pintor elabora un món personal que, malgrat això, recorda alhora altres pintors, com Matta. Els olis de més grans dimensions són els que li permeten expressar-se millor on la superfície de la tela es converteix en un espai sense límits reals; un lloc on les formes i els colors semblen viure vertaderes aventures, vertaders esdeveniments. La seva pintura, essencialment colorista, entén el color com la manera més directa d’expressió, a partir d’una paleta rica i intensa que abasta tots els colors, vol ser un híbrid de raó i instint, l’equilibri entre rauxa i seny, amb la intuïció com a fil conductor.

Entrades populars