'La Cacera de Bruixes a Catalunya' al MHC

L’exposició "Per Bruixa i Metzinera. La Cacera de Bruixes a Catalunya" s’inaugura avui a les 7 de la tarda al Museu d’Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3. Barcelona) i es podrà veure fins el 27 de maig de 2007. L’exposició mostra amb més d’un centenar de peces, entre objectes, documents, escenografies i audiovisuals, l’evolució de la bruixeria a Catalunya. La societat medieval creia en el poder de la màgia i molts dels seus membres la practicaven. Les finalitats eren diverses, des de curar o protegir fins a propiciar l’amor i el desig o perjudicar i destruir la salut o el patrimoni d’altres.

La percepció cristiana de la bruixa es va modificar a partir de la segona meitat del segle XIII. La bruixeria era concebuda com una secta universal, presidida pel diable, que conspirava de manera efectiva contra la cristiandat. La nova concepció, va originar una primera onada repressiva al segle XV. La cacera de bruixes va afectar a una Europa sacsejada per les inclemències del temps, la crisi econòmica, la conflictivitat social i la intolerància religiosa.

Al primer quart del segle XVII es va produir la gran cacera de bruixes a Catalunya. La persecució va afectar especialment als comtats de Rosselló i Cerdanya i les comarques centrals i occidentals. La tortura hi va ser una pràctica freqüent. Els interrogatoris tenien com a únics objectius confirmar la culpabilitat de les encausades i conèixer altres col·laboradors. Després moltes de les detingudes eren penjades a la forca. A partir de l’any 1622, la majoria de bisbes catalans es van pronunciar a favor d’aturar la repressió i de revocar totes les causes pendents. Era la fi de la cacera de bruixes a Catalunya.

La bruixeria i la repressió han deixat una petjada important en la cultura popular, alhora que ha generat una literatura anònima de gran interès. La mostra és singular i pionera a Catalunya, ja que és la primera gran exposició que tracta la temàtica de la cacera de bruixes de manera tan àmplia i documentada.

Entrades populars