Swab 07















Swab és la nova Fira Internacional d'Art de Barcelona. Art Neutre vol oferir tot el seu suport a la nova iniciativa. Només lamentar que la web del nou saló no faci ús de la llengua pròpia de Catalunya. Una vertadera llàstima, perquè el projecte promet molt:

Després d'alguns intents i algunes experiències fracassades, Barcelona continuava fins fa ben poc sense tenir una fira d'art contemporani generalista. Ni els mateixos galeristes ni les administracions s'han posat d'acord en els últims anys per tirar endavant un certamen d'aquestes característiques, encara que sí que han triomfat propostes més específiques com en el seu moment New Art -art contemporani en un hotel- i l'actual Loop, dedicada al videoart. Però en aquests moments el ganxo que té Barcelona arreu del món és molt fort i galeristes d'arreu estan molt interessats a mostrar el seu art en una ciutat que està inevitablement de moda.

Aquesta és la reflexió que fa un any es va fer el col·leccionista i arquitecte Joaquín Díez-Cascón, que no entenia com "en una ciutat capdavantera en arquitectura, disseny i restauració no existís una fira generalista d'art contemporani". Així va néixer la fira Swab, que del 10 al 13 de maig celebrarà la seva primera edició a les Drassanes de Barcelona. Es tracta d'una iniciativa totalment privada, sense ajuts públics, que s'està gestant al cent per cent des de l'estudi d'arquitectura de Díez-Cascón. Un equip familiar format bàsicament per tres persones -Díez-Cascón, la seva filla Marina i el també arquitecte Fernando Rial- està organitzant la primera edició del certamen, que comptarà amb la participació de 45 galeries, la majoria internacionals ja que només set són de l'Estat espanyol.

Díez-Cascón és un entusiasta seguidor de l'art rabiosament emergent i col·lecciona pintura i dibuix des de fa deu anys. En els seus viatges a fires d'arreu del món a la recerca d'adquisicions, l'arquitecte es preguntava per què Barcelona no comptava amb una fira d'art contemporani amb cara i ulls. "Quan n'hi ha hagut intents, hi ha hagut massa interessos i divisions que han impossibilitat que la cosa tirés endavant -explica-. Aleshores vaig pensar per què no ho intentàvem nosaltres". Amb el suport d'alguns galeristes amics, Swab es va tirar endavant amb una filosofia molt clara: la difusió de l'art emergent i la voluntat de crear una fira de dimensions petites i amb un caràcter lúdic que tingui cura especialment del vincle amb la ciutat. "Volem que Swab sigui de petites dimensions, que permeti una visita tranquil·la i gens atabaladora, diferent de fires immenses com Basilea o Arco", diu Díez-Cascón. En aquest sentit, Marina Díez-Cascón afegeix que Swab té com a model algunes fires satèl·lit d'art contemporani o el model de la fira d'art de Frankfurt.

El peculiar títol de la fira, Swab, també diu molt sobre la filosofia del certamen. En un principi la fira es deia Swap, que en anglès significa intercanvi, però es volia que el títol tingués alguna referència a Barcelona, i així es va incorporar la lletra "b" al final. El significat de la paraula Swab és ben diferent: és el cotó que es fa servir per prendre mostres de laboratori. La intencionalitat experimental del certamen queda, així, ben clara en el títol. Un comitè de selecció format per Fred Mann (Fred, de Londres), Leo Konig (Leo Konig de Nova York) i Marta Moriarty (Vacío 9 de Madrid) ha triat les galeries que participaran en el certamen. De Barcelona seran a Swab 2007 Senda, Estrany-de la Mota, ADN i Iguapop, conegudes pel seu compromís amb l'art jove. De l'Estat espanyol també vindran dues galeries madrilenyes i una de Tenerife. El gruix internacional de la fira el conformen galeries alemanyes -un dels països que en aquests moments està despuntant amb més força pel que fa a l'art contemporani- i americanes, amb quatre galeries de Nova York i altres de Boston i Los Angeles. Hi haurà també, entre d'altres, representació canadenca, brasilera, japonesa, suïssa, sueca, irlandesa, britànica i holandesa.

La vocació internacional de la fira és clara: "Swab ha de ser una fira eminentment internacional perquè el públic barceloní pugui veure una sèrie d'artistes de fora nascuts a partir dels setanta que estan fent coses realment interessants i que amb prou feines arriben a Barcelona". A Swab es trobaran obres d'art de 400 euros en endavant.

En aquesta primera edició, atesa la proximitat de dates amb la fira Loop de videoart -del 31 de maig al 2 de juny -, l'organització de Swab ha demanat als seus expositors que no mostrin videoart. Amb tota seguretat, Loop estarà representat a Swab per un estand. Però la intenció és que l'any que ve les dues fires puguin celebrar-se simultàniament i complementar-se. I és que Joaquín Díez-Corcón no veu l'edició de Swab 2007 com una edició pilot sinó com una completa primera edició que ha de tenir continuïtat. Des de l'estudi de Díez també s'estan dissenyant tots els detalls del certamen, com els mateixos estands, que tindran forma de lletres i que formaran la paraula Swab. El disseny de l'espai és tot un repte, ja que l'art contemporani ha de conviure amb el gòtic civil de les Drassanes. "Volíem un espai amb una forta personalitat arquitectònica i emblemàtic de Barcelona". La fira inclourà un programa per a col·leccionistes estrangers i oferirà serveis com massatges gratuïts en el mateix recinte de les Drassanes./

Montse Frisach / AVUI

Entrades populars