419, o 'El presoner espanyol' al CCM de Girona


419, o 'El presoner espanyol' és l'exposició que s'inaugura avui (a les 7 de la tarda) al Centre Cultural La Mercè, CCM (Pujada de la Mercè, 12. Girona). És un projecte de Jeffrey Swartz amb Pep Dardanyà que es podrà veure fins el 25 de març de 2007.

419, o 'El presoner espanyol' és una exposició sobre les múltiples vessants del frau nigerià que es presenta a través d’un espai de documentació i es completa amb un treball creat específicament sobre el tema per l’artista Pep Dardanyà, una instal.lació audiovisual i escenogràfica titulada Correlació 1.1 que posa al descobert les complexes relacions de poder i diners entre l’Àfrica postcolonial i l’Occident globalitzador.

419 és el nom d’un dels tipus d’spam o correu brossa més coneguts. Sorgit del barri de Festac, a Lagos (Nigèria), el 419 explica una història de l’Àfrica actual, de dictadors, cops d’estat, accidents mortals i assassinats, i ofereix grans quantitats de diners a qualsevol persona que estigui disposada a ajudar a desbloquejar una fortuna perduda en un compte bancari a Nigèria o en un altre país africà. Aquest engany ha tingut tant d’èxit que es considera una de les fonts d’ingressos més importants a Nigèria. El número 419 també fa referència a l’article del Codi penal de Nigèria que tipifica el frau postal.

Entrades populars