'Anglada-Camarasa. Dibuixos. Catàleg raonat'


Hermen Anglada-Camarasa "Dona de nit a Paris"

L'Editorial Mediterrània, amb la col·laboració de l'Obra Social La Caixa i el Consell de Mallorca, ha editat el llibre 'Anglada-Camarasa. Dibuixos. Catàleg raonat', la més àmplia i exhaustiva recopilació de dibuixos d'aquest pintor català, un dels renovadors de l'art contemporani.

La faceta com a dibuixant de Hermen Anglada-Camarasa ha quedat sovint en un segon pla, mentre que en canvi té una notable importància. El llibre, obra de Francesc Miralles i Francesc Fontbona, ha estat concebut com una recopilació i sistematització d'una part important de l'obra d'aquest artista.

Els prop de 1.800 dibuixos d'Anglada-Camarasa que han arribat fins als autors del catàleg confirmen la concepció clàssica que l'artista tenia del seu treball. A la primera part de la seva vida professional, l'artista va utilitzar els dibuixos majoritàriament com a referència i exercici, no com obra d'art, són esbossos, apunts o esborranys preparatoris.

Malgrat això, durant els primers anys d'èxit a París, a Anglada-Camarasa li agradava exposar dibuixos marcats per una gran perfeccionisme.

La catalogació de la quantitat ingent de dibuixos d'Anglada-Camarasa ha estat lenta i complexa, ja que la majoria estaven sense datar. Els autors del catàleg han recorregut a la comparació estilística i fins i tot de materials de papers i tintes.

La temàtica dels dibuixos és molt variada, però al llarg de la seva vida, Anglada-Camarasa reitera especialment el dibuix de tres elements: cavalls, mans i ballarines. Si bé al llarg de la seva trajectòria també va dibuixar sobre la naturalesa i la vida urbana i els seus protagonistes.

La presentació avui del llibre, en un acte presidit per la presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar, coincideix amb l'exposició 'El món d'Anglada-Camarasa', la més completa realitzada fins avui que s'ha fet de l'artista./EP

Entrades populars