La velocitat artística a l'IVAM
La segona exposició, oberta fins al 8 de juliol, proposa, amb el lema Speed 2. La velocitat de les màquines, un salt cronològic fins al sorgiment dels enginys mecànics i els avanços científics. En aquesta secció, on s'exhibeixen 120 peces, predominen els artistes contemporanism encara que hi ha un gest de complicitat cap a les avantguardes, que van ser, segons la historiadora de l'art Marga Paz, "les primeres a creure que l'art podia ser una forma de transformar el món". Sonia Delaunay, Marcel Duchamp, El Lissitzki i Vladímir Tatlin, juntament amb els valencians Eduardo Arroyo, Eusebio Sempere, Equip Crònica i Juan Genovés són alguns dels noms més destacats.
L'última parada d'aquest recorregut és Speed 3. Contrarellotge, a càrrec del conservador del Nou Museu d'Art Contemporani de Nova York, Dan Cameron. Aquesta exhibició col·loca l'espectador davant del temps present a través d'11 instal·lacions d'artistes internacionals -amb preponderància asiàtica- que descriuen el paper de la velocitat en una era dominada per les noves tecnologies i la informàtica. Amb aquesta mostra, fins al 17 de juny, la Galeria 7 de l'IVAM s'ha transformat en un "espai on no hi ha presència física, tot depèn de les imatges i les parets desapareixen en l'aire", segons Cameron, per posar en relleu que "vivim un moment en què hem perdut l'orientació i no sabem a quina velocitat hem d'anar".
La macroexposició, ideada pel cineasta Bigas Luna i la directora de l'IVAM, Consuelo Ciscar, forma part dels actes commemoratius del 18è aniversari del museu i s'uneix a les activitats culturals organitzades a la ciutat amb motiu de la celebració de la Copa Amèrica de vela.