La velocitat artística a l'IVAM

La immensa panoràmica que ofereix l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) sobre el que ha estat "una de les màximes aspiracions que han impulsat la humanitat", segons els tres comissaris, Francisco Calvo Serraller, Marga Paz i Dan Cameron, s'inicia amb l'exposició Speed 1. Natura Naturata. Velocitat sense moviment. Es pot visitar fins al 17 de juny. James Rosenquist, Richard Serra, Gabriel Orozco, Perejaume, Francisco Toledo, Antoni Tàpies i Miquel Barceló, entre d'altres, hi mostren la preocupació per retratar la velocitat en l'art actual però "amb la mirada posada en els orígens, en l'era preindustrial, en la natura i en allò orgànic i visceral", comenta el crític Calvo Serraller.

La segona exposició, oberta fins al 8 de juliol, proposa, amb el lema Speed 2. La velocitat de les màquines, un salt cronològic fins al sorgiment dels enginys mecànics i els avanços científics. En aquesta secció, on s'exhibeixen 120 peces, predominen els artistes contemporanism encara que hi ha un gest de complicitat cap a les avantguardes, que van ser, segons la historiadora de l'art Marga Paz, "les primeres a creure que l'art podia ser una forma de transformar el món". Sonia Delaunay, Marcel Duchamp, El Lissitzki i Vladímir Tatlin, juntament amb els valencians Eduardo Arroyo, Eusebio Sempere, Equip Crònica i Juan Genovés són alguns dels noms més destacats.

L'última parada d'aquest recorregut és Speed 3. Contrarellotge, a càrrec del conservador del Nou Museu d'Art Contemporani de Nova York, Dan Cameron. Aquesta exhibició col·loca l'espectador davant del temps present a través d'11 instal·lacions d'artistes internacionals -amb preponderància asiàtica- que descriuen el paper de la velocitat en una era dominada per les noves tecnologies i la informàtica. Amb aquesta mostra, fins al 17 de juny, la Galeria 7 de l'IVAM s'ha transformat en un "espai on no hi ha presència física, tot depèn de les imatges i les parets desapareixen en l'aire", segons Cameron, per posar en relleu que "vivim un moment en què hem perdut l'orientació i no sabem a quina velocitat hem d'anar".

La macroexposició, ideada pel cineasta Bigas Luna i la directora de l'IVAM, Consuelo Ciscar, forma part dels actes commemoratius del 18è aniversari del museu i s'uneix a les activitats culturals organitzades a la ciutat amb motiu de la celebració de la Copa Amèrica de vela.

Ester Pinter/L'AVUI

Entrades populars