Les Galeries Catalanes a Arco

Les galeries catalanes sempre han tingut una forta presència a la fira Arco de Madrid i en aquesta 26 edició, una de les més optimistes i fresques dels últims anys, brillen amb llum pròpia. Més internacionals i amb propostes més arriscades, les disset galeries catalanes participants en la cita madrilenya s'han contagiat del moment il·lusionat que viu la fira, un moment de transició cap a un certamen més comercial i amb menys seccions paral·leles.

Les intencions de la nova direcció d'Arco entusiasmen, com és natural, les galeries que aquest any ja hi han sortit guanyant, per exemple, en espai. Carles Duran, de Senda, explica que s'ha vist beneficiat per l'anul·lació de l'exposició d'una secció paral·lela davant mateix del seu estand. En lloc d'una mostra, ara hi ha una nova immensa plaça amb bancs per seure al centre del pavelló 7, cosa que permet una molt bona visibilitat de l'estand. Així, es pot veure un magnífic oli del colorista pintor Jordi Ribes, amb els seus personatges semihumans; un Joaquim Chancho de museu (que ha estat comprat); o una fotografia de Jordi Bernadó de la seva nova sèrie, Fortuna urbana, on reflexiona sobre els contrastos de les ciutats.

Seguint amb les galeries de Consell de Cent, la Carles Taché té un dels estands més seriosos del certamen, amb obres dels seus habituals, com ara Eduardo Arroyo, Frederic Amat, Tony Cragg i Carles Pazos. El galerista constata "que una fira com Arco és difícil que doni un pas enrere" i està convençut de l'èxit del certamen. Del seu estand destaquen també una gran instal·lació de Jannis Kounellis, els dibuixos eròtics d'Antonio Saura i les pintures càlides de Vicenç Viaplana. A l'estand de la Joan Prats hi ha dibuixos més coloristes que mai d'Evru (abans Zush), una fotografia de gran format d'una dona barbuda de Carmen Calvo i una excel·lent pintura de Ferran Garcia Sevilla.

La Palma Dotze, de Vilafranca del Penedès, que aquest any torna a la fira, ha apostat fort per artistes procedents del conceptual català com Miralda i Joan Rabascall, però també per les frases fruit de l'atzar pintades sobre metacrilat de Pep Agut. De l'Antoni Estrany sobresurt la pintura lírica de Bernard Prize. Les galeries catalanes més joves a la fira són ProjectesD i Nogueras Blanchard, totes dues de Barcelona i especialitzades en projectes emergents.

D'altra banda, el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va visitar ahir al migdia els estands de les galeries catalanes a Arco i va constatar l'optimisme dels galeristes per la bona marxa de la fira. El titular de Cultura va declarar que des de la conselleria s'incrementaran els ajuts a les galeries, per fer possible "una més gran internacionalització i perquè el talent dels creadors més joves pugui promocionar-se a fora".

Montse Frisach/AVUI

Entrades populars