L'Esculapi recuperarà els braços i tornarà el 2008 a Empúries

El símbol de la presència grega a Catalunya, l'estàtua del déu de la medicina Esculapi, tornarà al Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) el pròxim mes de juny, després d'un procés de restauració que ha durat un any.

El comitè d'experts que ha analitzat la peça ha decidit reintegrar tots els fragments que s'havien desenterrat el 1909, incloent-hi els braços, i que fins ara s'exposaven per separat, segons ha confirmat el nou director del MAC, Pere Izquierdo. Però el retorn al museu de Montjuïc serà només per un període de temps. El conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, té la intenció de mantenir la promesa del seu antecessor, Ferran Mascarell, de tornar l'obra a Empúries l'any 2008.

Durant anys, 60 petits fragments, a més a més dels braços de l'estàtua, han estat exposats o emmagatzemats per separat al considerar que no formaven part de l'estàtua original. Però l'anàlisi al laboratori de restauració del Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha aclarit que ja en època clàssica l'estàtua va ser composta com a mínim per dos elements: del pit als peus, una figura d'Esculapi, i a la part superior, diversos afegits per transformar-la en un altre personatge. Després d'optar per tornar a compondre la figura (desmuntada al taller), deixava de tenir sentit incorporar-hi el cap i el tòrax i no els braços.

Una altra circumstància dubtosa, la identitat de la figura, no ha quedat tancada. La hipòtesi que la recomposició original de l'estàtua va ser per convertir-la en el déu sincrètic alexandrí Serapis (amb un ceptre en una mà i un cistell, el modium, que encaixaria en la ranura que el bust té a la coroneta) no ha obtingut consens, de manera que es mantindrà la seva identificació com a Esculapi, i s'informarà de la identitat alternativa.

Ernest Alós/ El Periodico

Entrades populars