'Quan plovien bombes' al MHC

L'exposició 'Quan plovien bombes. El bombardeigs i la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil' s'inaugura avui (aniversari del primer atac sobre la ciutat) a les 7 de la tarda al Museu d'Història de Catalunya (Pl. de Pau Vila, 3. Palau de Mar. Barcelona) i es podrà visitar fins al 13 de maig de 2007. La mostra recupera material gràfic i audiovisual sobre els bombardeigs, els refugis en els quals es va teixir la supervivència i aposta per noves eines didàctiques d’interpretació dels fets. Les activitats paral·leles aprofundiran en el context i l’excepcionalitat de la Barcelona assetjada, mitjançant conferències, projeccions i la possibilitat de visitar alguns dels refugis.

Els atacs aeris sobre aquesta ciutat constituïren un nou model de guerra i van inaugurar un capítol fonamental del camí cap a l’anomenada ‘guerra total’. Aquests bombardeigs sistemàtics sobre la població civil, especialment dissenyats per aconseguir la seva desmoralització i forçar la seva rendició, converteixen la ciutat en el primer camp de proves que, en successius enfrontaments al llarg del segle, acabaria confirmant una perversa estratègia: l’afebliment psicològic de la reraguarda és tan important com la lluita a la línia de foc. El camp de batalla s’estén del front a la ciutat i Barcelona és el seu primer exemple rellevant. La vivència traumàtica i desoladora va provocar en les seves víctimes una forma de reacció particular.

Barcelona és assetjada amb brutal precisió per l’aviació italiana amb base a Mallorca i la Legió Còndor durant gairebé dos anys. La part més afectada en un primer moment van ser el port i la Barceloneta, pràcticament destruïda i evacuada; Gràcia, Poble Nou, Poble Sec, Sant Andreu i el Guinardó també van patir els bombardeigs amb especial intensitat. Les mesures de protecció de la Generalitat Republicana i de l’Ajuntament de Barcelona davant aquesta nova realitat es van improvisar a partir de l’aprenentatge que les autoritats anaven adquirint del mateix setge. L’anomenada ‘defensa passiva’ es va materialitzar en la construcció de més de 1300 refugis.

‘Quan plovien bombes’ recupera l’espai urbà subterrani i destapa un món amagat deu metres sota els nostres peus, exposant els sistemes de construcció, la tipologia i el caràcter excepcional de la immensa xarxa de refugis de la ciutat. Aquesta xarxa és una mostra immillorable del que la humanitat és capaç de crear en moments històrics d’extrema crueltat, fruit de la iniciativa civil i veritable exemple de solidaritat. A l’entrada de les tropes feixistes a Barcelona el 26 de gener de 1939 els refugis van ser tapiats i relegats a l’oblit.

A més dels continguts històrics, s'ha integrat una eina didàctica i de treball innovadora: una pantalla interactiva en format 3D que unifica documentació dels arxius, arqueologia urbana i fonts orals per reconstruir i interpretar el bombardeigs. Aquest llegat documental permetrà difondre els fruits de la recerca que la mostra ha comportat en altres indrets i durant un temps il·limitat.

Entrades populars