'Subirachs a Montserrat'


Josep Maria Subirachs

El Museu de Montserrat inaugura avui l'exposició 'Subirachs a Montserrat', que es podrà visitar a la Sala d'Exposicions Temporals fins l'1 de maig de 2007.

Aquesta mostra, comissariada per la Dra. Judit Subirachs-Burgaya, filla de l'artista i conservadora de la seva obra, aplega 55 obres, en les que hi han escultures, pintures, dibuixos, aiguaforts i litografies, a més de 17 medalles.

L'obra de Josep Maria Subirachs és una de les més riques, sòlides i representatives de l'art contemporani català. Reconegut a nivell mundial, les seves obres han marcat la modernitat del seu país com a capdavanter de l'escultura d'avantguarda a la Catalunya de la segona meitat del segle XX.

Ha utilitzat tota classe de materials : terracota, bronze, fusta, ferro, pedra, fibrociment, formigó, marbre i també, coure, vidre, alumini, ivori, acer i, especialment en la seva darrera etapa, ha combinat fragments pictòrics amb l'escultura. Com a gravador ha treballat l'aiguafort, la litografia, la serigrafia, el linòleum i la punta seca. S'ha dedicat a tot tipus d'obres, des de grans conjunts fins a medalles i elements utilitaris. Ha imposat un nou concepte de la escultura a Catalunya i es un dels més originals escultors del món, en l'obra del qual s'hi adverteixen escasses influències. El caracteritza un alt domini de la tècnica i una molt gran escrupolositat formal. A la seva obra madura,sòbria i conceptista, ha combinat elements amb tensió amb materials molts dispars, figures en negatiu, perfils tornejats, cunyes, seqüències seriades, elements clàssics; cariàtides, esfinxs, capitells, fornícules, motllures, obeliscs, hídries, piràmides, balustrades, i a nivell conceptual s'inclina per la ironia, la paradoxa visual, l'erotisme i els contrastos. Subirachs ha creat conscientment un llenguatge propi, estructurat i sòlid com si es tractés d'un idioma universal; li agrada enllaçar-se amb la mitologia arrelada en la tradició greco-llatina, jueva o cristiana.És l'artista que, de forma responsable, constant i efectiva, ha portat el nou art al carrer, com reivindicació del passat i oferta de futur.

Entrades populars