Antoni Gaudí al Museu Diocesà de Barcelona

Un total de 70 peces d'Antoni Gaudí acompanyades per textos escrits per l'arquitecte, que s'han tret de llibres escrits pels seus deixebles, es pot veure des d'avui al Museu Diocesà de Barcelona.
Les obres i els textos es distribueixen al voltant de temàtiques claus en l'obra de Gaudí com la religió, la bellesa, el Mediterrani, la tècnica, la universalitat, l'estudi, el simbolisme, la racionalitat i el càlcul, entre d'altres.

Al costat d'algunes peces de Gaudí hi ha pintures d'altres artistes contemporanis a l'arquitecte per establir certs paral·lelismes. Entre elles destaca un aiguafort de Matisse, 'Jossette Gris', que retrata la dona del pintor Juan Gris, o una litografia de Cézanne, 'Els Banyistes'. Algunes de les peces inèdites que poden veure's són un banc de treball amb els seus estris de fuster i picapedrer, les úniques restes de la maqueta funicular i les proves de color en vidres de la seva pròpia mà.

Al llarg de l'exposició també poden apreciar-se els coneguts 'trencadissos', documents autògrafs, l'única vidriera original conservada de la Sagrada Família i obres dels seus deixebles els arquitectes Jujol i Puig Boada. Destaquen també alguns perdigons amb els quals Gaudí va reconstruir la maqueta de la Sagrada Família per mesurar les proporcions i els pesos. "Una gran obra d'enginyeria", ha comentat el conservador del museu, Jordi Figuerola.

En l'exposició es troben 11 bancs originals que eren a dins de la cripta de la Colònia Güell. Altres exemplars estan al Moma de Nova York, al MNAC o en una exposició que es farà pròximament a la Xina. La mostra aporta diferents estudis científics d'especialistes nacionals i internacionals com Rainer Graefe, Witold Burkiewicz, Pia Subias, Marià Marín, Jordi Bonet, Josep Maria Martí, Lluís Bonet, Josep M. Garrut, José Manuel Almuraza, Manuel Medarde i Roger Alier./ EP.

Entrades populars