El Nou Museu d'Olot


El 1880, els germans Vayreda i Josep Berga van fundar un taller d'imatgeria religiosa a Olot, Arte Cristiano, amb què pretenien donar feina als alumnes de la seva escola d'art. L'edifici que acull aquest taller és des d'ahir el Museu dels Sants. El museu, únic sobre aquest tema a tot l'Estat, a més de recordar-se la història d'una activitat artesanal que va ser un dels negocis més pròspers de la capital de la Garrotxa, s'hi pot veure en directe el procés de fabricació de les figures.

Els tallers, que encara funcionen actualment, s'han traslladat a un espai annex, i uns finestrals que comuniquen els dos edificis permeten observar com treballen els artesans. Comprar l'edifici d'Arte Cristiano, rehabilitar-lo i crear el museu ha costat 2,5 milions d'euros. Hi han participat totes les administracions i també els set tallers locals d'imatgeria religiosa.

Les figures que surten dels tallers olotins tenen una dispensa papal que permet que siguin venerades. Aquesta indústria exporta a tot el món i un dels seus principals mercats era, fins ara, el sud-americà. Però el procés artesanal que segueixen les peces no satisfà la demanda de preus econòmics i les vendes s'han desviat cap a altres països, especialment els Estats Units i Itàlia. /El Periodico.

Entrades populars