'La ciutat imaginària' de Juan Lorenzo a Reus
Juan Lorenzo "Tarta, mano, chapa", 2006.
La Galeria Artloft de Reus inaugura avui (a les 8 del vespre) i fins el 5 de maig, l'exposició 'La ciutat imaginària' de Juan Lorenzo. Mitjançant una selecció de treballs fotogràfics, pictòrics i d'obra gràfica, l'artista reflexiona sobre l'experiència urbana del segle XX. La mostra ofereix una visió de tres dels aspectes que han articulat els eixos de treball d'aquest artista. D'una banda, la importància de l'aparador, com a símbol de la societat de consum, per un altre, els neons lluminosos com elements de seducció, i per últim, la llum d'aquests lluminosos que són tractats per l'artista com un híbrid entre la fotografia i el dibuix.
La ciutat imaginària arrenca a la ciutat de Nova York el 1999 i continua a les ciutats de San Diego, Las Vegas, Los Àngeles, Madrid, Amsterdam i Torí, fins el 2007. El que les uneix és el concepte de globalització. No consisteix a fer retrats de cada ciutat sinó captar l'experiència urbana d'una societat consumista.
A mesura que avança el projecte, les imatges es van sobreposant i barrejant cada vegada més, com un dubte. Marcel Duchamp va mostrar gran interès pels aparadors, els va lloar i els va condemnar per la seva fatal seducció arribant a parlar d'una gran influència en la societat moderna. Destacava el patiment que creaven al vianant, sotmetent-lo a una constant interrogació amb les seves preguntes exigint una resposta immediata.