Leonardo i el 'Còdex Atlàntic al Museu Marítim

El Museu Marítim de Barcelona repassa en l'exposició 'Leonardo, geni curiós' la història del 'Còdex Atlàntic' de Leonardo da Vinci i mostra 23 models de màquines que evidencien la importància i l'abast del geni en el saber científic. La mostra, que es podrà veure a partir de demà al 2 de setembre, reflecteix en la seva primera part la història del 'Còdex Atlàntic', una important recopilació de dibuixos i projectes de Leonardo que van ser reunits per l'escultor i col·leccionista Pompeo Leoni anys després de la mort de Da Vinci i que van salvar de la dispersió i la desaparició gran part dels estudis.

Aquesta explicació de la història del còdex està acompanyada de les làmines originals de l'edició a càrrec de l'Accademia dei Lincei i de l'editor Ulrico Hoepli, editat entre el 1894 i el 1904. Per primera vegada, el còdex sencer va ser transcrit i va permetre el començament dels estudis sistemàtics del document. El comissari de l'exposició, Dendena Ferruccio, ha assegurat avui que, a diferència de la creença popular, no va ser Leonardo qui va compondre el 'Còdex Atlàntic', sinó Pompeo Leoni, que va reunir les més de 2.500 fulles disperses.

Ferrucio ha assegurat que Leoni va separar els estudis tècnics i científics dels artístics i anatòmics i els va enganxar en fulls en blanc. D'aquesta manera van néixer els còdexs artificials coneguts com a 'Còdex Atlàntic' i 'Còdex Windsor', que es troba en la Royal Library britànica.
Les làmines originals d'aquesta edició del 'Còdex Atlàntic' a cavall entre el segle XIX i XX s'acompanyen en una segona part de la mostra de 23 models de màquines de Leonardo que procedeixen de la col·lecció del Museu Leonardiano de Vinci.

Entre els models més destacats que es poden veure en l'exposició es troben peces d'art militar -com el pont de salvament, el canó de fusta o un tanc-, màquines per a l'arquitectura, instruments de mesura i enginyeria hidràulica. Alguns dels models de màquines concebudes per Da Vinci s'apliquen en la tecnologia moderna com el motor Ferrari, la bicicleta Colnago, el rellotge subaquàtic, el paracaigudes o l'helicòpter d'Augusta Westland. L'exposició, que s'emmarca com una de les activitats de l'Any de la Ciència, és la primera vegada que es pot veure a Espanya i ja s'ha pogut gaudir en ciutats europees com Innsbruck, Roma, Budapest i Bratislava.

Entrades populars