Restaurat el mosaic de Miró, a les Rambles


La Rambla de Barcelona ja mostra el seu renovat mosaic de Joan Miró, després d'haver afrontat un procés de restauració. La rehabilitació del mosaic Pla de l'Ós, situat en el paviment central de la Rambla, davant del Gran Teatre del Liceu, es va iniciar fa un mes.

El segon tinent d'alcalde i president de l'Institut de Paisatge Urbà, Jordi Portabella, ha inaugurat avui la rehabilitació del mosaic, que es va instal·lar el 30 de desembre del 1976 a la Rambla, a proposta del mateix Joan Miró, que va néixer en el pròxim passatge del Crèdit.

Tot i això, el pas del temps i el fet que estigui ubicat en una via tan emblemàtica com la Rambla, per on passen milions de persones cada any, ha provocat el deteriorament i la pèrdua dels colors originals, fet que, fa un mes, va obligar a iniciar la seva restauració.

Aquesta recuperació és una de les més importants que ha afrontat l'Institut de Paisatge Urbà de l'Ajuntament de Barcelona en el districte de Ciutat Vella. El fons econòmic per fer aquestes obres, a prop de 32.000 euros, procedeix de les compensacions derivades de l'autorització de lones publicitàries en les bastides.

Les obres de restauració han consistit en la substitució de les peces de color del mosaic, les més degradades i erosionades, per altres noves que són idèntiques a les originals, mentre que les de color negre i blanc s'han mantingut. Les peces s'han fabricat de la mateixa manera que es va fer en la dècada dels 70 per encàrrec de Miró.

Portabella ha assegurat que l'Institut de Paisatge Urbà va començar fa dos anys a estudiar la possibilitat de restaurar el mosaic, davant de la pèrdua de brillantor de les seves peces. "Mirem com podíem reproduir les singularitats i les curiositats que Miró havia posat", ha assenyalat.

Una d'aquestes singularitats és que el paviment, que semblava que estigués alineat i que tenia un mateix color, "no ho estava", i per aquesta raó des de l'Insituto de Paisatge Urbà es "va començar a documentar la tècnica per decidir qui podria portar a terme aquesta restauració i la seva col·locació al segle XXI", procés que els va portar mig any.

El mosaic del Pla de l'Ós mostra un gran cercle, símbol universal de la totalitat i també de la perfecció. La voluntat de Miró és que aquesta obra d'art, situada en el paviment, no estigués protegida i que complís la missió de ser trepitjada pels ciutadans que passejaven per la Rambla.

La instal·lació d'aquest mosaic no va quedar exempt de polèmica, ja que el mateix Miró, quan per primera vegada el va visitar, es va trobar amb un paleta que es va queixar que les rajoles estaven mal col·locades. L'artista li va contestar que li havia costat un gran esforç convèncer els operaris perquè posessin les peces de manera irregular./ EP.

Entrades populars