'STASI-Secret Rooms' de Daniel i Geo Fuchs


Daniel i Geo Fuchs

El Palau de la Virreina de Barcelona, acull des d'avui i fins a l'1 de juliol l'exposició fotogràfica 'STASI-Secret Rooms', un conjunt de 43 fotografies de Daniel i Geo Fuchs sobre l'aparell físic del Ministeri per a la Seguretat de l'Estat de la República Democràtica Alemanya (RDA), més conegut com a 'Stasi'.

La mostra d'aquesta parella de fotògrafs alemanys recull el desconsol i la fredor del sistema soviètic a través d'imatges cuidades i de gran precisió de cel·les on es produïen els interrogatoris, búnquers, expedients emmagatzemats per la Stasi, escalinates de ferro o passadissos subterranis interminables.

Tot això, amb la intenció "d'impactar l'espectador i fer públic el que hi havia ocult", han assegurat avui els autors a la presentació de l'exposició. A més a més, pretenen transmetre "la sensació d'infinit i la limitació física" dels centres, ha assegurat la fotògrafa Geo Fuchs.

"Volem que l'espectador es trobi realment en aquest espai i que, per exemple, pugui imaginar el pres que baixa a la sala d'interrogatori", ha apuntat Geo Fuchs.

El Ministeri per a la Seguretat de l'Estat o Stasi es va fundar el 1950 en l'antiga RDA. Va funcionar com a servei d'espionatge interior i exterior i òrgan instructor per a delictes polítics, però sobretot com un aparell de repressió i vigilància pel partit en el govern, el Partit Socialista Unificat d'Alemanya, contra els ciutadans de la RDA crítics amb el sistema.

La Stasi, que després de la caiguda del Mur de Berlín l'any 1989 i de la reunificació d'Alemanya el 1990, va ser dissolta, va tenir gairebé 90.000 treballadors titulars i 170.000 col·laboradors no oficials, sobre una població de 16 milions de ciutadans de la RDA.

Per fer el projecte 'STASI-Secret Rooms', la parella va viatjar durant dos anys al llarg de l'Alemanya de l'est i va recopilar imatges de les sales d'interrogació, les presons i altres espais que usava la 'Stasi'.

Quinze anys després de la caiguda del Mur de Berlín, Daniel i Geo Fuchs, han localitzat les restes de l'estructura física de la Stasi, el seu aparell d'espionatge domèstic i exterior i les seves pràctiques intimidatòries./ EP.

Entrades populars