'El Crist de les escombraries' de Salvador Dalí


La Casa-Museu Dalí de Portlligat ha obert al públic el jardí exterior, on s'exposa l'obra inèdita del pintor altempordanès El Crist de les escombraries, feta amb diverses restes d'una riuada que es va produir a finals dels anys seixanta al municipi.

Salvador Dalí va fer pujar totes les restes de l'aiguat que van anar a parar a la platja de Portlligat, entre les quals hi havia l'esquelet de mitja barca, trossos de pneumàtics i restes de construccions, i darrere la casa les va unir fins a aconseguir la figura d'un Crist. "Va demostrar, amb aquest episodi, que tots els cataclismes són importants per a la creativitat", va explicar el director dels museus Dalí i amic íntim del pintor, Antoni Pitxot. L'obra va ser utilitzada en alguns del projectes cinematogràfics fets pel geni empordanès.

En aquest nou espai també es pot veure un colomar, on el pintor va incorporar dos ous, i un petit habitacle a l'exterior del qual va penjar olles de terrissa foradades que fan soroll quan bufa la tramuntana.

L'obertura d'aquest jardí ha estat una demanda del mateix públic, que trobava que el recorregut de la casa-museu era massa breu. De fet, la singularitat de l'edifici fa que s'hagi de visitar en grups formats per vuit persones com a màxim i que poden entrar cada deu minuts. "Amb el nou espai el visitant podrà gaudir del paisatge de Salvador Dalí i de més temps", va reconèixer el secretari general de la Fundació Dalí, Lluís Peñuelas.

La Casa-Museu de Portlligat, a Cadaqués, es va obrir al públic l'any 1997. L'any següent la Generalitat va declarar l'habitatge i el seu entorn bé cultural d'interès nacional. En l'espai de Portlligat, Salvador Dalí va pintar obres com La Madona de Portlligat o també el Crist de Sant Joan de la Creu. Cada any la visiten unes 100.000 persones./ L'Avui.

Entrades populars