5 Obres de Miró a les Balears


El Govern Balear va incorporar ahir cinc obres de Joan Miró i una de Fernand Léger al seu patrimoni. Les peces, valorades en gairebé 3,5 milions d'euros, formen part del pagament de l'impost de successions corresponent a l'herència de Dolors Miró Juncosa, l'única filla de l'artista català, que va morir l'any 2004.

El president del Govern Balear, Jaume Matas, va signar l'acta de recepció de les obres, que s'incorporaran a l'Inventari General de Béns Mobles de la Comunitat Autònoma. L'acte de dació va comptar amb la presència de Joan Punyet i Emili Fernández, els dos fills de Dolors Miró, a més del conseller d'Economia i Hisenda, Lluís Ramis Ayreflor, i el conseller de Cultura, Francesc Fiol.

Les obres incorporades: Les obres en qüestió són Dona a cavall derrotada pel vol d'un ocell de sol, un oli sobre tela de 1976; Ocell en un paisatge, un altre oli sobre tela de 1974; l'escultura Maternitat, un bronze de gran format de 1973, el quart d'una sèrie de quatre; Personatge, un oli de 1963 i un guaix de 1977. Tant Ocell en un paisatge com Maternitat eren fins divendres a la Fundació Pilar i Joan Miró de Palma. La pintura de Fernand Léger, Esquisse pour longeurs, és de l'any 1974.

"Ens alegra que aquestes peces es posin a l'abast dels ciutadans de les Illes. La nostra mare així ho hauria volgut", va afirmar ahir al migdia Joan Punyet. La família Miró també ha cedit per un període de deu anys l'oli Per a David Fernández Miró, de 1964. Aquesta pintura va formar part de l'exposició Sentiment, emoció, gest que es va celebrar a la Fundació Miró de Barcelona i pertany a una sèrie dedicada per l'artista als seus néts.

De moment, les sis peces s'exposaran a la Fundació La Caixa de Palma fins que se'n decideixi la ubicació definitiva, encara per determinar. Jaume Matas va voler deixar constància de la importància d'haver arribat a un acord amb la família Miró. "Ha estat un procés llarg, que ha durat dos anys i que sempre ha estat marcat per la bona sintonia entre el Govern i la família Miró", segons Matas./ L'Avui.

Entrades populars