El Nou Museu Darder de Banyoles



El nou Museu Darder de Banyoles (Pla de l'Estany) obrirà les portes aquest dijous amb una remodelació profunda però sense perdre els seus orígens i mantenint part de la col·lecció de rareses del veterinari i taxidermista Francesc Darder.

La instal·lació consta de tres pisos i només fa una referència al negre dissecat, que tanta polèmica va provocar durant els anys 90 fins que es va retirar el 1997, en una pantalla on s'explica el seu origen.

Les obres de remodelació han costat 2,5 milions d'euros i han durat quatre anys. En la primera planta es poden visitar prop de 300 peces en tres grans vitrines i reprodueix un taller taxidermista. La segona està dedicada a la figura del fundador, que va tenir una vida intensa i apassionant, on es pot visitar una mòmia entre d'altres molts objectes.

És en aquesta planta on es fa referència al negre dissecat que fins al 1997 va estar exposat en una de les vitrines del museu i que va provocar una agra polèmica fins a la seva retirada. En una pantalla, sense contar la polèmica perquè aquesta no és la intenció dels responsables del museu, es narra la història de guerrer africà.

De tota manera és la tercera planta la que dóna un nou enfocament al museu utilitzant el llac d'aquesta població de la comarca del Pla de l'Estany com a protagonista. El visitant pot veure un audiovisual del Consorci de l'Estany i aquesta organitzat com un viatge d'una gota d'aigua i explicar la relació que va tenir l'ésser humà en la transformació i evolució del medi natural.

El Museu Darder d'Història Natural va ser fundat l'any 1916 com a conseqüència de la donació que va fer de la seva col·lecció particular el veterinari i taxidermista barceloní Francesc Darder Llimona.

El nou Museu està situat en el mateix espai de l'anterior a la zona antiga de Banyoles i va tancar les portes per la remodelació el gener del 2003./ EP.

Entrades populars