Lee Friedlander al CaixaForum


Lee Friedlander "California", 1997

El CaixaForum presenta la retrospectiva de l’obra del fotògraf nord-americà Lee Friedlander. És l’exposició més important organitzada fins ara consagrada a un dels grans mestres de la fotografia actual. Ha estat comissariada per Peter Galassi, conservador de fotografia del MoMA de Nova York, i es presenta ara a Barcelona després d’haver estat a la Haus der Kunst de Munic i al Jeu de Paume de París.

Aquesta mostra presenta 477 fotografies en blanc i negre i 6 fotografies en color, juntament amb exemplars dels seus llibres, edicions especials i dossiers d’obres. Les imatges s’agrupen rigorosament per data, tema i estil amb el propòsit d’evidenciar l’evolució complexa d’una carrera prolífica i, alhora, convidar a una anàlisi més profunda com a exercici de curiositat i plaer.

Pioner del reportatge documental, Friedlander capta la rutina de la ciutat i de l’esdevenir quotidià, els anuncis publicitaris, les façanes de les botigues, la televisió, la vida urbana en general. En el seu inici en la fotografia, durant la dècada de 1950, la seva obra es va caracteritzar per la influència del pop, les preses espontànies i les innovacions formals en les imatges. A partir de la primeria dels setanta, el seu ventall de temes es va ampliar considerablement i el seu estil va guanyar en agilitat, lirisme i sensualitat sense perdre mai el seu personal sentit de l’humor.

Friedlander afirma que vol fotografiar el “paisatge social nord-americà”, és a dir, el teló de fons quotidià de les vides dels seus conciutadans i, durant les quatre dècades següents es dedica a crear una imatge excepcional de l’esdevenir nord-americà. La novetat de la seva obra és el talent per incloure en les seves imatges jocs visuals, ombres o reflexos de manera enginyosa amb la intenció de mostrar-nos el poder que té la fotografia per modificar allò visible. A l’inici de la dècada de 1990, fotografia els paisatges de l’Oest americà d’on ell és originari i, d’aquesta manera, ens mostra el seu gust pels decorats grandiosos o estranys.

Entrades populars