Dia internacional i nit europea dels museus



Els museus catalans han organitzat, amb motiu de la celebració del dia internacional dels museus i de la nit europea dels museus, una sèrie d'activitats que inclouen jornades de portes obertes, visites guiades, conferències, concerts i tallers.

Entre els museus gestionats per la Generalitat, el Museu d'Història de Catalunya farà demà una jornada de portes obertes al museu i els monuments que gestiona, com el convent de Sant Bartomeu de Bellpuig, el castell de Miravet, la Seu Vella de Lleida, la Casa Rafael Casanova, el monestir de Santes Creus o el de Sant Pere de Rodes.

El Museu d'Arqueologia de Catalunya oferirà una jornada de portes obertes demà amb una degustació grega, i dissabte se sumarà a la nit dels museus. El Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica (mNACTEC), a Terrassa, farà demà una jornada de portes obertes i dissabte visites nocturnes fins a dos quarts de 12 de la nit.

El Museu d'Art de Girona també farà una jornada de portes obertes demà i dissabte oferirà una visita guiada nocturna, a dos quarts d'11 de la nit.

D'altra banda, el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), la Fundació Joan Miró, la Fundació Antoni Tàpies i el Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) i les galeries privades de l'associació (art) Catalunya també s'han sumat aquest any a la 'nit blanca' que es farà dissabte i obriran fins a mitjanit.

El MNAC obrirà aquest dia fins a la mitjanit -portes obertes des de les set del vespre- i oferirà l'actuació en directe de Barcelona Jazz Quartet, i també l'entrada a les exposicions. La Fundació Joan Miró, que farà demà una jornada de portes obertes, també obrirà gratuïtament les portes dissabte de les nou del vespre a la una de la matinada.

La Fundació Tàpies també se suma a l'obertura dels museus amb jornades de portes obertes avui, de cinc de la tarda a vuit del vespre, demà, de 10 del matí a vuit del vespre, dissabte, de tres de la tarda fins a la mitjanit, i el 20 de maig, de tres de la tarda a vuit del vespre. El MACBA, per part seva, farà demà una jornada de portes obertes i dissabte, de les set del vespre fins a la mitjanit.

El Consell Internacional de Museus (ICOM) va declarar el 1977 el 18 de maig com a dia internacional dels museus per acostar els centres als ciutadans com a institucions compromeses amb el desenvolupament i l'enriquiment cultural de la societat.

La nit dels museus, per part seva, va néixer el 2005 amb l'objectiu de situar les institucions museístiques de França i la resta d'Europa en un projecte comú, per promoure-les entre un públic divers, i oferir una manera diferent i creativa de visitar-les. En l'última edició, hi van participar 2.000 centres de tot Europa i prop de 2,5 milions de persones.

Entrades populars