III Festival de Cinema Digital de Barcelona (DiBa)



El III Festival de Cinema Digital de Barcelona (DiBa), que es farà a partir de demà i fins al 27 de maig, projectarà les últimes pel·lícules dels directors Larry Clark, Terry Gilliam i David Lynch, a més dels documentals 'The bridge', d'Eric Steel, i 'TV Junkie', de Michael Cain i Matt Radecki, premiat a Sundance.

El festival acosta el cinema digital amb una programació heterogènia que inclou llargmetratges, documentals, curts, animació, vídeos musicals i anuncis publicitaris, a més d'un taller de cinema documental dirigit per Ricardo Íscar i el concurs DiBa Express, en què es premiarà el millor curt de tres minuts rodat en 72 hores i per al que s'espera superar el centenar de participants.

El DiBa tindrà una secció a competició amb cinc llargmetratges, entre els quals destaquen 'Tijuana makes m'happy', de Dylan Verrechia -premiada al Slamdance-, l'espanyola 'La muñeca del espacio', de David Moncasi, i 'So long my heart', de Stefan Hillebrand i Oliver Paulus, imbuïda per l'esperit dogma.

Un dels directors del festival, Alexis Borràs, ha explicat que cada any "pugen el llistó" en la secció de competició i també ha destacat que en la secció Intimitats es podran veure pel·lícules com 'Goodbye America', de Sergio Oskman, i 'Tarnation', de Jonathan Caouette, en què el director s'ha gravat des dels 11 anys.

Les seccions DiBa Extremi i Panorama són en les quals es troben els grans noms del festival, amb 'Inland Empire', de David Lynch, l'encara no estrenada 'Tideland', de Terry Gilliam, 'Homecoming', de Joe Dante, i 'Más allá del espejo', de Joaquim Jordà, amb la qual el festival "fa el seu homenatge al director".

La pel·lícula 'Wassup rockers', de Larry Clark, és un dels principals reclams del DiBa. Aquesta cinta, encara no estrenada a Espanya i que només s'ha pogut veure a festivals, torna a mostrar, com en treballs anteriors del director, les peripècies d'un grup de joves en una gran urbs.

El documental 'TV Junkie', de Michael Cain i Matt Radecki, un treball que segueix la vida del televisiu Rick Kirkham i que serà premiat a Sundance, i 'The bridge', una obra que capta suïcidis al Golden Gate de San Francisco, completen la programació.

Un altre dels directors del festival, Nèstor Doménech, ha recordat que DiBa no només projecta pel·lícules i ha dit que en el festival es podran veure treballs de l'agència de publicitat Partizan, descobridora del director Michel Gondry, videoclips musicals, un homenatge videogràfic a Los Planetas i curtmetratges.

Domènech ha destacat una secció, amb el títol 'Ànimes bessones', en què es projecten treballs elaborats per duos de creadors i entre els quals destaquen els vídeos musicals de Jonathan Dayton i Valerie Faris, realitzadors de la celebrada 'Petita Miss Sunshine'.

El DiBa expandeix els seus espais de projecció de Barcelona i tindrà els cines Alexandra, la sala Apol·lo, la sala Razzmataz, el Pati Llimona i el vaixell Naumon, on es podran veure els formats audiovisuals més experimentals combinats amb sessions nocturnes de DJ.

Una altra novetat del DiBa és la projecció a l'aire lliure de 'Bailar en la oscuridad', de Lars Von Trier, 'Rennaisance', de Christian Volckman, i 'Cruzando el puente', de Fatih Akin, el director de 'Contra la pared', al Pati Llimona.

Per acostar la infància al cinema, el festival ha creat el DiBa Kids, en què nens d'11 anys del CEIP Cervantes de Barcelona podran elaborar el seu 'minut Lumiere', és a dir amb una càmera fixa i durant un minut gravar "una acció robada de l'actualitat" com feien els pioners del cinema, segons ha explicat la codirectora del certamen, Montse Martí.

El festival s'inaugurarà amb un concert de Love of Lesbian i es clausurarà amb una actuació d'Astrud, dues bandes que han estat protagonistes en la projecció de vídeos musicals d'altres anys./ EP.

Entrades populars