L'obra d'art contemporani més cara


Una pintura abstracta de Mark Rothko, que ha posat a la venda el filantrop David Rockefeller als seus 91 anys, s'ha convertit en l'obra d'art contemporani més cara que s'ha adjudicat mai en una subhasta. I és que, finalment, "Centre Blanc", com es diu aquesta obra que Rothko va fer el 1950, s'ha venut per 54 milions d'euros.

En un primer moment, el preu de "Centre Blanc" es preveia que fos de 29 milions d'euros en la subhasta de la firma Sotherby's, en la que s'han venut un total de 187 milions d'euros en obres d'art. Un postor anònim, però, l'ha adquirit, finalment, per 54 milions d'euros.

El preu de venda no només significa una quantitat rècord per a l'artista, que fins ara era de 16 milions, sinó que suposa un record per la xifra que s'ha pagat mai per una obra d'art contemporani venuda en una subhasta, que fins ara era de 20 milions d'euros. Un rècord que va obtenir al novembre passat l'artista nord-americà Willem de Kooning, un dels mestres de l'expressionisme abstracte.

L'atractiu de Rothko radicava en el fet que provenia de la col·lecció de Rockefeller, un respectat banquer i figura política de 91 anys. A més, ha arribat en un moment crucial per a la carrera de l'artista. L'obra, que fins ara mai havia estat subhastada i que va comprar el filantrop nord-americà per 6.000 euros el 1960, la tenia penjada a l'oficina del cèntric Rockefeller Center de Manhattan.

El fet d'haver passat per poques mans des de la seva creació el 1950 també ha estat un motiu d'interès per als compradors. Rockefeller la va comprar en una galeria consignada per Elisabeth Bliss Parkinson, neboda de Lillie Bliss, una de les fundadores del Museu d'Art Modern de Nova York.

Entrades populars