William Hogarth al CaixaForum
William Hogarth 'Els nens Graham', 1742
El CaixaForum de Barcelona presenta una retrospectiva del pintor William Hogarth, fins el 26 d'agost.
William Hogarth (1697-1764) és el pintor anglès més important del segle XVIII. Sobretot, va ser un gran cronista de la vida de la seva època i se'l valora principalment per la visió satírica de la societat britànica. Hogarth ridiculitzava els vicis i la hipocresia de les classes altes i evidenciava les diferències socials que s'expressaven de manera violenta en el paisatge urbà, en la immundícia i el caos dels carrers de Londres. Són cèlebres les seves imatges de personatges com ara les prostitutes, els llibertins, els alcohòlics, els lladres i els assassins que vivien al marge de la societat respectable.
També va ser un artista innovador i ambiciós en temes com ara el retrat, la pintura de tema històric o la teoria de l'art; a totes les disciplines que va practicar els va aportar una interpretació personal i original de les característiques formals de la Bellesa.
La seva polivalència i la facilitat per passar d'un gènere a un altre van convertir Hogarth en un artista molt reconegut pels seus col·legues, que el consideraven el pintor i gravador més important del seu temps, amb una reputació com a artista original i inventiu capaç d'influir amb la seva obra en l'actualitat social i cultural.
Per comprendre millor l'herència tan rica que ens va deixar, aquesta exposició es proposa reconstruir la vida i l'obra d'aquest pintor tot presentant un recorregut exhaustiu per les pintures, els gravats i els dibuixos que va produir, que descriuen l'ambient cosmopolita londinenc en què va viure, amb la finalitat d'evidenciar la seva important contribució al desenvolupament de l'art modern britànic. La mostra també compta amb l'aportació d'obres de grans artistes contemporanis, com ara Yinca Shonibare, David Hockney o Paula Rego, que s'inspiren en l'àcida obra de Hogarth per crear les seves.
Aquesta gran retrospectiva ha estat produïda per la Tate Britain i organitzada pel Musée du Louvre i la Réunion des Musées Nationaux a París i per la Fundació ”la Caixa” a Barcelona.