Cinc segles de numismàtica catalana

El Gabinet Numismàtic de Catalunya, integrat en el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), commemora el seu 75è aniversari amb una exposició que mostra la riquesa i diversitat de les seves col·leccions i recorre cinc segles de numismàtica catalana. La conservadora cap del Gabinet Numismàtic i comissària de l'exposició, Marta Campo, ha assegurat avui que la mostra vol mostrar aquesta "diversitat" en la col·lecció, que està composta per 134.000 peces.

L'exposició, que es podrà veure en el MNAC a partir de demà al 4 de maig del 2008, presenta nombroses peces que mai s'havien exposat al públic, com puntes de fletxa o una espasa xinesa que ajudaven a la confecció de les monedes i que "ningú espera veure en un gabinet numismàtic", ha apuntat Campo. Des de la seva fundació el 1932, el Gabinet Numismàtic de Catalunya ha rebut un conjunt de col·leccions antigues reunides per numismàtics catalans. L'exposició reflecteix també els interessos dels estudiosos i dels col·leccionistes erudits al llarg dels segles XIX i XX.

Si bé el fons de moneda catalana és el més significatiu que conserva el Gabinet Numismàtic de Catalunya, amb una quantitat important de peces úniques, conserva altres fons que també contenen peces de gran raresa. La comissària de l'exposició ha dit que la moneda té "un valor històric", ja que es dóna en ocasions que una de bronze té més que una d'or, perquè la primera ha permès constatar la presència d'un assentament en una determinada època.

A la mostra es pot veure un Carlino de temps d'Alfons el Magnànim (segle XV), un monarca que va formar una col·lecció de monedes, el revers d'un dracma d'Empúries, un lingot de plata amb la marca d'un encuny d'auri del segle III, planxes i bitllets d'1 pesseta del Consell d'Amposta, del 1937, entre d'altres peces. La mostra inclou un 'gabinet secret' que permet al públic descobrir els objectes que s'utilitzaven com a moneda abans de la seva aparició, condecoracions, instruments de fabricació de moneda i una espasa ritual xinesa de la dinastia Qing. L'exposició del MNAC vol posar l'accent a donar a conèixer aquests materials, molts d'ells exposats per primera vegada, i a explicar la història de la formació de les diferents col·leccions. El museu ha publicat un catàleg que recorre cinc segles de la moneda catalana, des de l'Edat Mitjana al segle XIX.


Entrades populars