Els gravats de Piranesi al Museu de Montserrat



El Museu de Montserrat reuneix en una exposició 60 gravats de Giovanni Battista Piranesi i el seu fill Francesco, propietat de l'Abadia de Montserrat que els va adquirir a Roma a principis del segle XX.

Les obres exposades són una seixantena de làmines de les sèries 'Vistes de Roma' (1748-1778), 'Antiguitats romanes' (1756) i 'Camp de Mart' (1762), al qual se sumen alguna làmines del seu fill Francesco, que donen continuïtat a l'estil Piranesi ja al segle XIX.

Aquesta mostra inèdita dels gravats de Piranesi, un dels grans noms de l'art del gravat, està comissariada per Artur Ramon, qui defineix l'artista com "un home que sobre el paper va revelar el nostre món visual".

La majoria dels gravats de Piranesi, que es podran veure al Museu de Montserrat fins al 30 de setembre, van ser adquirits a Roma entre el 1917 i el 1920, la mateixa època en la qual el monestir va comprar 'San Jerónimo penitent' de Caravaggio.

La col·lecció de gravats de Montserrat, que consta de 18.400 obres, és de les més importants d'Espanya, al costat de la de la Biblioteca Nacional i la Real Acadèmia de San Carlos de València.

En l'exposició a Montserrat també es pot veure el llibre 'Il Camp Marzio dell'Antica Roma', un tractat essencial per comprendre la defensa que va fer Piranesi de Roma en temps que es discutia la seva supremacia en l'Antiguitat.

Piranesi va gravar a l'aiguafort els paratges i monuments més coneguts de la Ciutat Eterna, que van servir de record als primers turistes procedents del nord d'Europa, i també vistes en les quals la naturalesa i la vegetació guanyaven protagonisme, realitzades amb una tècnica en què primava el clarobscur.

Entrades populars