L'estat espanyol cogestionarà el MACBA


La ministra espanyola de Cultura, Carmen Calvo, ha formalitzat avui l'entrada del Ministeri de Cultura al consorci del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (MACBA) al qual aportarà un milió d'euros anuals a partir del 2008. El protocol per a la incorporació del Ministeri al consorci del MACBA ho van signar la ministra Calvo i el President de la Generalitat, José Montilla, en un acte al qual també han assistit l'Alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president de la Fundació MACBA, Leopoldo Rodés.

La ministra de Cultura ha dit que l'entrada en el MACBA respon a la voluntat del govern espanyol de "participar, reforçar i millorar" la importància cultural de Barcelona per a Catalunya i Espanya, reflectit en el Conveni de Capitalitat signat el 2006. Carmen Calvo ha remarcat que l'entrada en el MACBA és "un reconeixement explícit" al museu com a "institució puntera" en el marc de l'art contemporani. La ministra ha englobat l'entrada del Ministeri al museu barceloní "en el gir de 180 graus" de la política cultural per la qual el Govern dóna suport a centres d'art contemporani com el Pati Herreriano de Valladolid, el Marco de Vigo, l'Atrium de Vitòria, el Centre José Guerrero de Granada o La Laboral de Gijón, que "construeixen el present cultural".

El president de la Generalitat, José Montilla, per part seva, ha animat la ministra a continuar amb la seva "aposta per la descentralització" en l'àmbit de la cultura, que ja es va veure reflectida en la compra per al MNAC d'un quadre de Picasso. Montilla ha ressaltat que amb l'entrada del Ministeri, el MACBA passa a ser un "projecte d'Estat". El director del MACBA, Manuel Borja-Villel, ha dit que el d'avui és "un dia important" per al museu i el final d'una "reivindicació històrica" com era l'entrada del Govern al consorci, que arriba en un moment de "creixement". Per al director, l'entrada del Ministeri és "fonamental" per iniciar "una nova etapa" del museu.

El protocol d'entrada del Ministeri espanyol de Cultura en el MACBA estableix que el Govern central tingui representants en els òrgans de govern, fet que comportarà modificacions estatutàries. El Ministeri tindrà una vicepresidència, dos representants en el Consell General i dos més a la Comissió Delegada. El compromís ministerial inclou el suport al museu amb iniciatives per afavorir els dipòsits d'obres d'art en el MACBA, directament des del Ministeri o impulsant la col·laboració amb altres museus estatals. El milió d'euros anuals que aportarà el Ministeri de Cultura el converteixen en el tercer pilar del seu finançament, al costat de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona./EP

Entrades populars