Nicolas de Staël a La Pedrera


Nicolas de Staël 'Figures au bord de la mer', 1952.

La Sala d'Exposicions de la Fundació Caixa Catalunya, la Pedrera, presenta, fins al 24 de setembre, l'exposició "Nicolas de Staël", un artista fonamental per a la comprensió de l'evolució de l'art del segle XX. A l'exposició s'hi mostren unes seixanta obres d'aquest important artista vinculat a la Segona Escola de París tot i la seva forta individualitat.

[bio] Nicolas de Staël va néixer a Sant Petersburg l'any 1914 i va morir a Antibes l'any 1955, i és l'autor d'una extensa obra concentrada només en tretze anys d'una intensa creació en un diàleg constant amb els grans mestres del passat i del present, amb la voluntat d'establir connexions clares entre la tradició i la nova creació. La seva obra intenta superar l'habitual abisme existent entre abstracció i figuració, en un context històric especialment marcat per aquest debat entre actituds artístiques tan contraposades en els anys quaranta i cinquanta del segle passat. Com a pintor rus establert a França, Staël va obrir nous camins d'expressió artística amb l'espai i els colors com a grans elements de la seva pintura, a la recerca d'una expressió personal basada en la passió existencial i intentant assolir, a través de la pintura, l'absolut.

L'exposició ens ofereix un recorregut cronològic pel món de Staël, des de les obres inicials de força abstracta, fins a les últimes peces més fluides amb representació d'objectes que perden la seva consistència, tot passant pel seu retorn a l'expressió figurativa amb el color com a gran motor de la composició.

Entrades populars