Santiago Rusiñol i Anglada Camarasa a Mallorca


Anglada Camarasa

Les obres pictòriques de Santiago Rusiñol i Anglada Camarassa es poden veure aquests dies a Mallorca. Dues exposicions separades físicament però ben lligades per un mateix tema: el paisatge, d'una illa anomenada, llavors, de la calma. Al Caixa Fòrum de Palma, al modernista edifici del Gran Hotel, podeu visitar fins al 29 de juliol "El món d'Anglada Camarasa". Al Baluard, el Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma, teniu temps fins al primer dia de juliol per veure la mostra "Un segle de paisatgisme a les Illes Balears".

Rusiñol i Anglada Camarasa, com molts artistes del seu temps, van trobar a la Mallorca de finals del segle XIX i principis del XX una Illa sorprenent, bellíssima i incorrupta. Dels seus quadres se'n pot extreure una imatge de Mallorca que ara sembla utòpica, aconseguida amb jocs de llums una mica irreals. Tanmateix, la Mallorca que van pintar existia i ha aguantat durant molts anys. Era la Mallorca on tots dos es van topar amb la tranquil·litat, la natura, la ruralia i la catalanitat dels seus habitants. Gent com ells, que vivien una mica més enllà del Principat, aliens al xivarri que feia estona se sentia per Barcelona i, encara més lluny, al París dels modernistes.

Totes aquestes imatges es poden tornar a veure, cent anys després, a Palma, a través de les obres de Santiago Rusiñol, Anglada Camarasa i un grapat de pintors modernistes internacionals que van conviure amb ells o bé els van influir amb les seves obres. A la Fundació La Caixa de Palma, al Gran Hotel, "El món d'Anglada Camarasa" mostra més de 200 obres, entre olis, dibuixos, escultures, mobiliari i objectes personals de l'artista. Al nou museu del Baluard, al Puig de Sant Pere, una cinquantena d'obres de Rusiñol i de contemporanis seus, com el mateix Camarassa o Joaquim Mir, mostren el que el pintor barceloní va definir com "l'illa on els homes no porten mai pressa i les dones no es fan mai velles".

Entrades populars