El cartell modern a les col·leccions del MNAC

"Cigarrillos París", d'Aleardo Vila, i "Le Chat Noir", de Steinlen
"Cigarrillos París", d'Aleardo Vila, i "Le Chat Noir", de Steinlen.
El MNAC exposa per primer cop una àmplia selecció dels cartells moderns que guarda el Gabinet de Dibuixos i Gravats titulada "El cartell modern a les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya". L’exposició, que es podrà visitar des del 19 de juliol fins al 30 de setembre, revelarà com els treballs cartellístics desborden la funció publicitària per a la qual van ser inicialment concebuts i passen a convertir-se en autèntiques obres d'art.

La mostra desvetllarà les claus del llenguatge artístic modern i permetrà viatjar als orígens de la publicitat, entorn del 1900, quan els artistes creaven cartells que anunciaven viatges en transatlàntic, marques de cigarrets o begudes de cacau. Permet realitzar un recorregut per la història del cartell modern, contemplant obres d'autors europeus i americans com Chéret, Mucha, Steinlen, Hassall, Meunier, Privat-Livemont, Hohenstein, True, Bradley, Parrish, o Penfield. Entre els autors catalans dels quals es mostraran alguns cartells a l'exposició destaquen els artistes modernistes Cases, Rusiñol i Riquer.

El cartell modern a les col·leccions del Museu Nacional d'Art de Catalunya presentarà un centenar dels més de 600 cartells que integren les col·leccions Plandiura i Riquer que conserva el Museu. Cronològicament, la majoria de les obres se situen entorn de l'emblemàtica data de 1900, quan es va produir l'eclosió del cartell com a mitjà d'expressió artística. Entre les produccions que s'exposaran es troben alguns icones de la modernitat, com Le chat Noir, de Steinlen o Cigarrillos París, d'Aleardo Vila. Amb motiu de l'organització de l'exposició, l'Àrea de Restauració i Conservació Preventiva del MNAC ha realitzat una important tasca de restauració de les obres que s'exposaran. Els restauradors del MNAC han intervingut en 80 cartells i han realitzat un estudi sobre les diferents tècniques d'impressió representades a l'Àlbum Riquer, que conté produccions internacionals de finals del segle XIX.

L'exposició mostrarà la influència que van tenir els models europeus i les formes dissenyades pels grans artistes en el naixement i posterior desenvolupament de l'art publicitari. La riquesa dels colors, la utilització d'un repertori ornamental molt variat i l'ús de solucions compositives atrevides caracteritzen l'art publicitari dels primers anys del segle XX, que servia per anunciar begudes de cacau, cigarrets, sanatoris per a sifilítics, revistes, espectacles o viatges transatlàntics. Els cartells reflecteixen els gustos i la moda, així com els somnis de l'època. Els cartells que conformaran l'exposició també permeten visualitzar la cruïlla en què es trobava immers l'art occidental de finals del segle XIX i principis del XX. Aquest mosaic de tendències estilístiques, d'eclecticisme estètic, permetrà constatar el dinamisme i la riquesa de propostes que convergiren en l'eclosió de la poètica i del llenguatge artístic modern. L’exposició ha estat organitzada pel Museu Nacional d’Art de Catalunya i comissariada per Francesc Quílez, conservador en Cap del Gabinet de Dibuixos i Gravats del MNAC.

Entrades populars