El retorn d'objectes espoliats al MAC de Badalona



El Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC) ha tornat avui al Museu de Badalona 614 objectes arqueològics que van ser espoliats el 1940, poc després de la fi de la Guerra Civil, a l'Agrupació Excursionista de Badalona.

Els fets es remunten al 1939, el mateix dia en què les tropes franquistes van ocupar Barcelona, el professor Martín Almagro va ocupar personalment el MAC i va ser nomenat director de la institució.

El febrer de 1940, l'Agrupació Excursionista de Badalona, que custodiava valuoses col·leccions de material arqueològic, va ser denunciada per exposar textos en català. Tres dies després es va clausurar l'entitat i al març un grup d'incontrolats va assaltar la seu, fet que Almagro va aprofitar per al trasllat cautelar de les peces al MAC.

Les direccions del MAC i del Museu de Badalona --que és una secció del MAC-- van arribar a un acord l'octubre del 2006 per al retorn del material confiscat, que va ser aprovat per la Direcció General de Patrimoni Cultural i la Junta de Museus.

L'acord preveia la tornada de les 614 peces a Badalona i que 10 més quedin en dipòsit en el MAC. Així mateix, una de les peces, un 'oscillum' --un pèndol decoratiu que es penjava entre les columnes dels jardins-- de marbre d'època romana es mantindrà en règim d'alternança bianual.

Entrades populars